Påskinlägg

Än så länge har det bara gått två veckor sedan boken kom ut. Mycket har likväl hänt – den har börjat klättra på försäljningslistorna och kringaktiviteteterna har varit många. De inleddes med ett bokseminarium på riksdagen, och sedan har det varit ett enda pärlband av releaseparty, TV-inslag och föreläsningar.

Här på bloggen, i mail och i samtal har jag också börjat få en viss återkoppling. Visserligen går det inte att urskilja några mönster eller strukturer i samtalen, och visserligen får den form för kategorisering och taggning som jag tänkt mig vänta ett tag. Men eftersom jag själv nu gör ett samtalsuppehåll fram till efter påsk, vill jag ändå i några punkter sammanfatta det som hittills ventilerats. Du hittar de flesta mer utvecklade i de hittillsvarande kommentarerna på bloggen:

1. Grundläggande människosyn och hur den avspeglar sig i arbetsliv och pensionering. Kommer pensionering alls att bestå (om exempelvis 100 år) som en form att hantera livsförlopp – eller kommer något annat i stället, något där vi kan leva bättre tillsammans, 4-5 generationer samtidigt, och tillvarata varandras förmågor samtidigt som vi kompenserar varandras svagheter?

2. Den brytningstid mellan att bli gammal tidigare och att bli gammal nu som 40-talisterna råkar ha hamnat mitt i.

3. Att bli som en alien i sin samtid när man blir gammal. Det går att nödtorftigt dölja skillnader i utseende och förmågor – men vad om man hamnar i ett främlingskap inför samtiden? Och samtidigt upplever att de yngre saknar respekt för de äldres insikter och förmågor så att det växer upp en mur av desorientering från bägge håll?

4. Äldreomsorgens behov av utveckling.

5. Hur kanske ändå det mest underutvecklade är medvetenhet om åldrande som utveckling. Kunskapsutvecklingen om degenereringen har kommit långt, men insikter i nygenerering och regenerering i hjärnan släpar efter. Dessbättre är de på väg nu.

Nu önskar jag dig en Glad Påsk och så hörs vi sedan!

Allt gott

Bodil

PS: Vill du att ditt foto skall följa med dina inlägg? Gå då in på http://en.gravatar.com/site/signup/ och följ anvisningarna där. Din bild kan sedan följa dig varhelst du uppger din mailadress i bloggosfären. DS

5 kommentarer på “Påskinlägg

 1. Tack detsamma Bodil, och tack också för din tankebok. Påsken är lämplig tid att läsa igenom den med eftertanken om en nygammal människosyn /Göran

  • Intressant att du just tar upp människosyn – det är ju den som styr det mesta av både barndom, ungdom, medelålder och ålderdom i deras mänskliga sammanhang.
   /Bodil

 2. Punkt 3 – att bli som en alien i sin samtid upplever jag praktiskt taget dagligen. När jag själv hamnade i det-var-bättre-förr-åldern och började göra regelbundna det-var-bättre-förr-observationer startade jag en det-var-bättre-förr blogg för att skriva av mig. Jag har inte varit särskilt aktiv där och besöken är få, men om någon är intresserad så finns den på http://gunilla-nostalgi.blogspot.com/.

  /Gunilla

 3. Det här kanske passar under rubriken”Det var bättre förr”: Jag har varit på en resa i Tyskland och Frankrike. Underbart att bli kallad för Madame och bli niad!!!! Oavsett hur rörig och omtöcknad man är av stress så tar de hand om en på ett trevligt sätt.

  • Själv upplever jag f n den amerikanska vänligheten – så alldeles oerhört påtaglig på den ytliga nivån men samtidigt så frånvarande på den djupare. Det är mycket vi går vilse i när vi växlar mellan kulturer.
   Allt gott
   Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.