51. Det är ju så onödigt!

Hej,

Du som i dag är 70 år har redan fått två liv jämfört med de människor som förr dog i 35-årsåldern. Det var de många barnafödslarna, farsoterna, umbärandena och olycksfallen som krävde sina offer tidigt. För din egen del är det fullt möjligt att du blir 105 år och alltså får tre liv jämfört med dina förfäder för inte alltför länge sedan. I vår tid skulle din 105-årsdag inte ses som ett medicinskt underverk.

Det är många människors tidigare arbetsinsatser som resulterat i successivt längre och bättre liv för oss som lever nu. Bara det senaste århundradet har välfärdsteknologin gjort att vi slipper bära ved och vatten och hålla på med oljan till lamporna och … – allt förenklingarna av livet som vi fått till skänks genom våra förfäders arbete. Den ärvda välfärdsteknologi ger oss så mycket tid att leva bekväma och innehållsrika och långa liv (”långa” jämfört med forna tiders).

Av oss själva kan man kräva att vi fortsätter att utveckla välfärdsteknologin. Däremot inte att vi så ska förblindas av föreställningen om det heliga arbetet att detta också fortsatt blir många människors undergång. Det är bara onödigt!

Allt gott

Bodil

3 kommentarer på “51. Det är ju så onödigt!

  • När jag fyllde 60 bestämde jag mig för att planera för bästa möjliga liv tills jag blir 90 dvs jag hade en tredjedel av livet kvar. Men samtidigt försöka ta vara på varje dag och inte skjuta upp det som är roligt eller känns meningsfullt. Nu 65 måste jag säga att jag lyckats ganska bra. Hade förmånen att kunna kliva ur ekorrhjulet med jobbtillgänglighet nästan jämt när jag fyllde 60.
   Men förstår nu att jag får komplettera livsplaneringen med något mer om jag ska ha ett fortsatt bra liv till 105. En utmaning att hålla igång kropp och själ 40 år till☺

   • Hej, Agneta

    Ja, det fina med din insikt är ju att även om du inte uppnår din 105-årsdag utan “bara” blir 90, får du troligen mycket bättre 25 år från nu räknat än vad du haft om du siktat på max 90…

    Allt gott
    Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.