79. “Accessing” (5/12)

Hej,

Screening” är Kellys femte nedslag i ”The inevitable” bland de teknologiska krafter han menar oundvikligt förändrar både oss själva, vår tillvaro överlag och arbetslivet. Jämför introduktionen jag gjort i nr 74 här på bloggen om vad som väntar alldeles om knuten också för arbetslivet.

För inte så länge sedan (och fortfarande) tycker vi att det är en stor skillnad mellan att äga en bil och att leasa den eller hyra den eller ingå i en bilpool eller…

Trenden mot allt mer icke-ägande börjar nu bli allt starkare, också på företagssidan. Über, världens största taxiföretag, äger inte sina bilar, Facebook, världens mest populära mediaägare, skapar inte själv något innehåll. Airbnb, världens största lägenhetsförmedlare, äger inte själv några fastigheter. Netflix äger inte själv musiken. Att ge tillgång till och att tillgång till är viktigare än ägandet. Att sälja mjukvara som service, inte som produkt, ingår i trenden. Du köper inte längre Photoshop, InDesign etc – du prenumererar på tjänsten och alla dess uppdateringar.

Mycket i den nya tillgängliga ickeägarvärlden är omedelbart eller åtminstone snabbt tillgängligt när man vill. De tidigare ”global commons” (marken, luften, vattnet, frekvensbanden för kommunikation) är på väg att bli många fler.  Och de tidigare infrastrukturerna som vi fritt använder utan att de är våra egna håller på att kompletteras med många fler.

Och så är det det där med molnet/ molnen, kolonin av miljoner datorer som hanterar backup:er och filmer, böcker, spel,… Det är tveksamt hur länge du själv kommer att ha något eget som kallas dator. Kanske får du vara med om att ett barnbarn säger till dig: ”farmor, är det sant att ni hade datorer på eller under era skrivbord…?” Ju större molnen blir, desto tunnare och mer omärkliga kommer våra egna ”datorer” att vara.

Också nätverk som är ägarlösa är på väg. Det utmanar mycket, bl a lagregleringar och nationers ekonomi. Vilket lands lagar ska råda? Vem ska kunna ta ut skatt om jobbet görs i molnet? Äger du ens dina egna tankar eller har du bara tillgång till dem…?

Så hur kommer ditt och allas våra arbetsliv och alla de enheter som är beroende av dem att kunna påverkas av övergången mot att det tillgängliga nu är på väg att erövra en monopolställning genom att allt annat blir för opraktiskt?

Allt gott

Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.