119. Civilkurage

Hej,

För länge sedan läste jag en krönika av Christina Claesson. Den innehöll ett tomt tvådimensionellt diagram:

Det var väldigt bra för att analysera situationer, tyckte jag. När det fanns rimligt mycket god vilja och rimligt mycket kompetens, går det att åstadkomma bra resultat tillsammans. Om däremot kompetensen är aldrig så god, men den goda vilja helt saknas, är misslyckandet nästan självskrivet. Likaså: om kompetensen är alltför låg, kan det inte kompenseras med god vilja. Ja, många gånger fungerade detta tvådimensionella diagram som ett gott tankestöd för mig.

Så, en vacker dag mötte jag en situation då de medverkande hade oerhört mycket god vilja och en fantastisk kompetens, men vi lyckades inte ändå. Varför? Jo, för att det var en exceptionell situation: en som krävde civilkurage. Efteråt kände jag mig tvungen att komplettera diagrammet med en tredje axel:

 

Och det använder jag numera ofta som ett inre analysverktyg och en påminnare om att i ett undantagstillstånd kan det vara civilkuraget som fäller utslaget.

Allt gott

Bodil

 

2 kommentarer på “119. Civilkurage

 1. Tack. Tänkvärt. Vet inte riktigt hur jag råkade hamna här i din blogg, men det kanske fanns någon mening i det. För den tredje axeln gillar jag, även om den för mig tangerar den goda viljan.

  • Ja,
   Jag vet. Och också jag klarade mig länge med det tvådimensionella diagrammet. Men precis som samhället kan vi själva råka ut för så svåra händelser att vi hamnar i UNDANTAGSTILLSTÅND. Och det är i de situationerna som brist på civilkurage kan göra att inte ens den bästa av de bästa kombinationerna av god kompetens, god vilja räcker. De smulas då ner till att “bara” utgöra nödvändiga men inte tillräckliga villkor, och det saknade civilkuraget omöjliggör alltihop.

   Som tur är inträffar detta inte ofta. I mina sammanhang (hittills) bara tre gånger.

   Allt gott
   Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.