31. Arbete som framtidsinsats

Hej,

Dags att försöka städa upp i trädgården inför vintern och förbereda våren. T ex genom att sätta ner ännu fler lökar i gräsmattan så att den blir ännu blåare till våren.

Har du tänkt på hur mycket vi gör med tanke på framtiden? Vi skulle inte utföra vare sig lönearbete eller egenarbete eller ideellt arbete om nuet vore det enda som fanns. Då hade det inte varit lönt att göra något överhuvudtaget – varje nu är ju över i samma stund det uppkommer. Tack och lov finns livet som en ständig länk mellan det som varit, det som är och det som kommer. Och det är det som ger oss ständiga skäl att handla.

Inte nödvändigtvis för att det ska “löna sig”. Vi planterar träd också om det inte ”lönar sig” förrän vi själva är borta. Vi städar för att få bort gårdagens smuts och för att det ska bli rent. Själva föreställningen om att det faktiskt finns en framtid är själva grunden för att vi ska vilja handla. Det är den som gör att det inte är mänskligt att ge upp.

Jaha, ja, här sitter jag och vardagsfilosoferar en lördag i oktober. Nu dags att handla!

Allt gott

Bodil

PS. Detta är mitt 31:a blogginlägg på temat arbete. De tidigare 30 finns under “Blogginlägg” i menyn, insorterade som 1-10, 11-20, 21-30. Och om ett tag finns detta insorterat i den kommande gruppen 31-40. DS

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.