106. Mer om meningen med livet

Hej,

Det där med meningen med livet kan man ju aldrig riktigt reda ut. Meningen kan vara så enkel som att livet är till för att levas. Eller så dubbeltydig som att meningen med livet är att ge livet en mening …

T ex talar Sartre, Beauvoir och existentialismen entydigt för att varje människa har som sitt uppdrag att se till att ge sitt liv en mening – i framåtriktningen. Själv säger jag att meningssökandet sker också i bakåtriktningen. Ju äldre en människa blir, desto mer uppmärksamhet lägger hon på att betänka sitt liv och få alla dess årsringar att hänga samman.  I ett mönster som hon kan se en mening med. Vilket i sin tur är nära sammankopplat med att en äldre människas hjärna är mer inriktad på sammanhang, mål och mening än vad den varit tidigare. Dessutom knyter den ihop tankar och känslor i en helt annan utsträckning än tidigare.

Allt gott

Bodil

11 kommentarer på “106. Mer om meningen med livet

 1. Livsnjutare
  Att njuta och förundras av själva livet, i nuet, i framtidsplaner och i minnen; tre tidsperspektiv samtidigt, hjärnan är magisk. Att vara fokuserad på sinnesintryck, medmänniskor, kulturella och intelektuella upplevelser i nuet. Livsnjutandet ökar med åldern, troligen pga perspektiv och erfarenhet

  Dötid
  Att se viss tid som värdelös, som en transportsträcka t ex fram till jul, semester, helgen, lunchen eller ett försenat tåg. Dötid borde förbjudas. All tid är värdefull och framförallt är det den enda tid jag har, även i perioder av tristess eller lidande. Att döda tid är därför en form av partiellt självmord.

  Att vara livsnjutare innebär att man hanterar även tråkigare tider bättre, att man fokuserar på vad som finns mer än på vad som saknas.

  • Ja,
   Jag kan bara hålla med. Med tillägget att det inte “bara” är perspektiv och erfarenhet som möjliggör ett ökat livsnjutande – dit hör också att hjärnan (medan perspektiven och erfarenheterna uppnåtts) har byggt om sig till att bli bättre på sammanhang, mål och mening än någonsin förr.

   Allt gott
   Bodil

   • Jag tänker att varje ny dag kan bära sin mening som för mig kan vara den friska höstdoftande luften mot ansiktet när jag cyklar. Också den vackra gula färgen på allt lövet som ligger nedanför trädet. Små ting som jag är glad att kunna uppleva och njuta av.

    • Ja,

     Meningen med livet har många ansikten. Ett av dem är meningen i själva stunden med just ögonblicket och dess intryck. Det är starkt!

     Allt gott
     Bodil

 2. Hej, såg tv-programmet och det du berättade om Tage Danielsson. Idag hände något fascinerande för mig som jag vill berätta.
  För en vecka sedan dog en äldre man i min bekantskapskrets. Han hade skrivit i ett brev att han vill att barnbarnen ska sjunga en trudelutt på hans begravning.
  Idag råkade jag bläddra i Tage Danielssons texter, och helt slumpmässigt läste jag: “och spelar dom sen en glad trudelutt i “Det ska vi fira” på ens begravningsdag så kan man ju hoppas att man trivs även ovanefter, om sådant gives.”

  Nästan så jag börjar tro att ovanefter existerar…

  • Hej, Gunilla,

   Det kan ju faktiskt vara så att mannen som avlidit hade läst Tage Danielsson och just därför gjorde ordvalet “sjunga en trudelutt på begravningen”. Men han kan också ha skrivit det alldeles på egen hand – jag minns uttrycket “trudelutt” från min barndom. Man använde det om en sång eller ett musikstycke när man liksom ville tona ner det hela och inte göra det så märkvärdigt.

   Allt gott
   Bodil

   • ja, jag tänker att han kanske läst det – men att jag skulle läsa det precis nu känns som en liten hälsning.
    Men skönt aTT höra din logiska förklaring på det hela.
    Tack Bodil (och Tage).

 3. Jag har under en tid tänkt att mening är något jag själv måste skapa. Nästan som en skyldighet. Ibland är det som en tröst, som exempelvis när jag skapar mening av något jag upplever som meningslöst. Det kan vara att jag delar med mig av lärdomar/insikter jag fått i samband med svåra förluster. På så sätt kan mina lärdomar i bästa fall hjälpa en medmänniska att gå vidare efter sin förlust. När det händer känner jag att jag själv skapat mening av något meningslöst.

  • Ja, Birgitta, jag håller med. Du ger ett bra exempel på hur ett individuellt meningsskapande kan ske och vilka positiva konsekvenser det kan ha. Själv tycker jag att det ryms inuti mina två punkter i själva inlägget om meningsskapande, men det är ju alls inte säkert att du ser det så.
   Allt gott
   Bodil

   • Jo, jag ser det nog på samma sätt. Min avsikt var nog mest att dela med mig av min personliga empiri! Jag blev helt enkelt lite glad över att kunna foga in mina egna erfarenheter i ett större sammanhang.

    Bästa,
    Birgitta

    • Ja,
     Visst är det en skön känsla när man känner att ens tankar kan höra samman med andra tankar, kanske t o m ett tankemönster eller åtminstone en ansats till ett sådant?

     Allt gott
     Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.