74. DET OUNDVIKLIGA och framtidens arbete

Hej,

Jag läser f n Kevin Kellys bok ”The inevitable”, 2016, om de 12 teknologiska krafter som enligt hans förmenande oundvikligt kommer att skapa vår framtid. Med ”oundvikligt” menar han att dessa megatrender inte kan rås på genom samhälleliga åtgärder eftersom trenderna faktiskt inte har sina rötter där i det samhälleliga utan i det teknologiska.

Själv tänker jag att det finns en sorts teknologins evolution som över tid går i vissa fullt synliga riktningar och därigenom påverkar framtiden på ett obönhörligt sätt. Medan jag läser funderar jag på vilka konsekvenser var och en av dessa krafter kan komma att få på (löne)arbetets område. Det blir alltså mina associationer och noteringar kring detta som jag tar upp här på bloggen i de 12 följande inläggen.

Vill du veta renodlat hur Kelly tänker, så läs gärna boken (den är bra). Han väljer 12 verb som rubriker på de tendenser han menar är oundvikliga: Becoming, Cognifying, Flowing, Screening, Accessing, Sharing, Filtering, Remixing, Interacting, Tracking, Questioning och Beginning. Att övergångar i dessa riktningar kommer att påverka arbetslivet både vad gäller omfattning och inriktning är minst sagt självklart. Likaså att det finns mycket att vinna på att ha förhandsvittringar på de kommande förändringarna.

Blogginläggen framöver kommer inte att innehålla något referat av boken men väl ett antal spretiga arbetes-associationer som hans tolv kapitel väcker i mig. Somliga kommer att ligga mycket nära Kellys egna tankar, andra kommer att vara bara mina. Det allra mesta blir en oskiljbar blandning.

Därför: sänd gärna en tack-tanke till Kelly om jag tar upp något bra från hans bok eller om han fått mig att komma på något bra. Å andra sidan: klandra mig och bara mig om du tycker något är helt barockt. Vad Kevin Kelly skulle säga om detta och de 12 följande inläggen här har jag inte den blekaste aning om – jag får kanske resa och prata med honom där han bor i Kalifornien?

Under morgondagen kommer under alla omständigheter det första inlägget i denna 12-serie: det kommer att handla om “Becoming” – hur och varför vi kommer att bli alltmer blivelser än varelser.

Allt gott

Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.