1. Ställtid

1.  Ställtid 

Det mesta blir bättre gjort och därtill roligare om du först får den ställtid du behöver: tid att ställa i ordning, ställa till rätta, ställa av, ställa om. Vid skogsarbete förr var ställtid den tid som gick åt till att sela hästen framför timmerfororna innan man kunde ge sig i väg ut i skogen. Och i verkstäderna behövs ställtiden för att ställa om verk- tygsmaskinerna. I köken behövs ställtiden för att ställa i ordning inför matlagningen (”mise en place”) och i projektplaneringarna för att man alls ska komma i gång. Också inre omställningar av tankar och känslor kan kräva sin tid. Speciellt påtagligt är det när man behöver gå in i djup koncentration.

Att småprata, ställa sig vid diskbänken eller lägga sig framför tv:n kräver nästan ingen ställtid. Så är det med de flesta småsaker. Detta är ett av skälen till att de så lätt tar över och förhindrar att du någonsin kommer fram till de större uppgifterna, de som kräver ställtid och som du inte ens kan vara säker på att klara av.

Brist på ställtid märks inte bara individuellt utan ännu mer när flera människor är inblandade. Tänk bara på alla ineffektiva möten dit de flesta kommer oförberedda och efteråt bara rusar vidare till nästa möte. Ställtid före och ställtid efter är lika viktiga som själva mötestiden. Obearbetade minnesfragment som flyter omkring på ytan är inte bara oanvändbara. De är också störande.

Hur tänker du om detta? Exempel? Undringar?

Bodil

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.