22. Ställtidernas förändringar

hej igen!

jag ditter på en flygplats och funderar på ställtidernas förändringar. Tänk så snabbt vi numera tar rätt på ett telefonnummer eller en adress jämfört med hur det var när vi skulle bläddra i telefonkatalogen! Och all märkvärdig information som finns bara ett googletryck bort.

Då borde vi få tid “över”, men i stället verkar det som om de försumbara ställtiderna  får oss att bli ännu mer ha-galna och därmed omättliga. Och känner det som om “arbetet” tar allrt mer tid. Hm.

allt gott

Bodil

6 kommentarer på “22. Ställtidernas förändringar

  1. Visst är det konstigt, jag håller med. Men vad skulle “tid över” betyda? Att vi sitter och rullar tummarna. Det skulle ju betyda stagnation. Jag är glad över att nyfikenheten finns där än (jag fyllde 68 igår) likaså drivkraften att ta reda på mer, testa och utmana sig själv.
    Jag hörde dig på Bokmässan, alltid inspirerande att lyssna på dig!

    • Tack, Ingrid, för responsen.
      Håller med om att det är viktigt att tro på framtiden – och arbeta framåt för att bevara eller rentav förb’ttra.

      Allt gott
      Bodil

  2. Jag tror du hittat ett viktigt ord i “ha-galna” – vi ser hur lätt det är att få fatt i något, och då vill vi ha mer och mer och mer. Oändliga möjligheter skapar oändliga behov och oändliga krav. Från oss själva likväl som från andra.

    • Ja, Vesna,
      troligen har det gått för fort för kulturen vilket gör att den inte längre kan styra oss, så som den gjorde förr.
      Som individer mitt i allt detta möjliga är det som om vi inte vet vårt eget bästa.
      Jag tänker ibland på barn – de kan inte själva styra sig när de börjar bli övertrötta, men deras föräldrar känner igen tecknen, kan tolka dessa och hjälpa barnen att falla i sömn.
      Men vi vuxna har inte motsvarande stöd från omvärlden.

      Allt gott
      Bodil

  3. Hej!
    detta är något jag har tänkt väldigt mycket på och försökt fritidsforskat fram någon koppling mellan ‘det nya it samhället’ och stress…

    för att summera en lång röd tråd som jag ser genom hela samhället:

    jag kom underfund med att vi uträttar otroligt mycket mer jobb per timme idag än exempelvis 1975, således så ställs det även högre krav vad gäller ‘du ska klara x uppgifter per timme’..

    för mig så förklarar detta stress/ångest som finns i dagens i-länder,
    vad tror du?

  4. Hej, Kristofer,

    Ja, visst kan en ökad produktivitet per arbetad människotimme vara en bov i stressdramat. Men samtidigt utförs eller underlättas ju en stor andel av arbetet av de nya redskapen. Så det kan vara den upplevda gränslösheten, osäkerheten om andras förväntningar på en själv och ens egen ständiga strävan efter “allt” som sliter mer än det faktiska arbetet.

    Allt gott
    Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.