41. Tekniken och människan

Hej,

För länge sedan gjorde jag en lista där jag pekade ut sådana områden på vilka människor är bättre än datorer:

Människor                                    Datorer

Kreativa                                         Förutsägbara

Tillmötesgående                          Rigida

Uppfinningsrika                          Fantasilösa

Lyhörda, flexibla                         Förändringsokänsliga

 

Sedan dess har “datorerna”/”robotarna”/ det digitaliserade blivit mycket bättre på att också de vara kreativa, tillmötesgående, uppfinningsrika, lyhörda,… Kort sagt: intelligenta datorer måste ha känslor. Bland annat för vad användaren är på för humör just nu.

Då för länge sedan ringade jag också in sådana områden där tekniken tveklöst är överlägsen människan:

Människor                                    Datorer

Glömska                                        Minnesgoda

Vaga, ologiska                              Exakta, logiska

Oorganiserade                              Välorganiserade

Lättpåverkade                              Pålitligt opåverkbara

(när hade du en sådan arbetskamrat senast?!)

 

Framöver i det robotiserade tidevarvet kommer människan och tekniken att arbeta mycket mer tillsammans. Det viktigaste blir då inte skillnaderna mellan dem utan hur de tillsammans kan medverka till bättre liv och till bättre utfört arbete. Du som har läst mitt robotkapitel i boken: hur tänker du kring detta?

Allt gott

Bodil

3 kommentarer på “41. Tekniken och människan

  1. Diskussionen måste på många sätt likna den som fanns under industriella revolutionen vid sekelskiftet. Rädslan för det nya finns där, glädjen inför förändringen finns där och ett helt gäng människor emellan som varken vet in eller ut. Det gick ju bra tills sist. Vi vande oss. Vi hittade på nya jobb och den tekniska utvecklingen krävde nya jobb.
    Jag tror att det blir likadant nu. Vi kommer ha en eller ett par förlorade generationer som inte klarar omställningen, som blir utanför, som inte kan ställa om, som inte passar in, som inte kan lära nytt men sen kommer vi flyta på tillsammans igen.

    Man får inte glömma att människor kommer att behövas som tolkar mellan den robotiserade världen och oss själva. För hur smarta än datorer blir kommer det finnas de som inte kan kommunicera på samma språk. Ett litet exempel ur livet som min mycket smarta och tekniskt kunniga kollega hade med support när han e-post inte fungerade längre:

    11 oktober
    Helt otroligt att ni inte har större förståelse för vikten och betydelsen av er produkt och det digitala samhället. Det är ju som att någon skruvar ner min brevlåda utanför huset och att jag får som besked att “vi får se när det kan bli löst” “vi jobbar på det”. Epost borde vara högre prioriterat hos er än de besked ni ger mig nu. Besviken!
    /Tommy

    11 oktober
    Hej igen!
    Tack för ditt mail.
    Jag skulle vilja säga att det är mer som att vi skruvar loss brevlådan fram på ditt hus och sätter den tillfälligt på baksidan med en lapp på framsidan som hänvisar brevbäraren till den bakre. Jag beklagar de problem detta orsakar för er och att de svar du fått utav oss inte är tillräckligt.
    Med vänlig hälsning
    Teknisk Support
    Glocalnet

    Point proven.

    • Jo, man kan få många associationer och föreställningar om hur allt kommer att “landa” eller kanske snarare flyta på. För närvarande tänker jag mest på att livet faktiskt levs också under övergångsfaser. Hur var det t ex för dem som levde i den romerska kulturen när den “föll”? Upplevde de det som vi kallar för “fall” – eller var de en så självklar del av sin tidsanda att de inte märkte vad som hände?

      Allt gott
      Bodil

    • Hej Ingrid!

      Det du skriver om förlorade generationer som inte klarar omställningen, som inte kan ställa om, som inte kan lära nytt tror jag handlar mer om yttre förutsättningar såsom systemstrukturer än inre förutsättningar hos individen.

      Hälsningar Helén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.