19. En skarp fråga
Hej,
Nu har jag under tre hektiska Bokmässe-dagar talat mig både hes och trött på alla dessa seminarier och montersamtal och möten med enskilda människor. Samtidigt har jag blivit glad – det verkar som att det är MÅNGA som förstår vad jag säger om arbete, också de som inte tänkt åt Tio-tankar-om-arbetet-hållet tidigare. På mitt sista framträdande vågade jag t o m redan efter en kvart lyfta frågan: skulle du arbeta också om du inte fick någon lön?
Det är givetvis en omöjlig fråga, för om allting annat vore oförändrat (om cheferna fortsatt tog ut sina ohemula löner och bonusar, om dina vänner hade kvar sin inkomster, och om du själv inte kunde klara livhanken utan lönen), så skulle du förstås inte stannat kvar där du har arbetat utan sökt ett nytt jobb som du kunde försörja dig/er på. Att jag ändå ställde frågan var för att väcka tankar om vad det är utöver lönen som gör jobbet så viktigt. Arbetet ger en trygghet, det ger en samvaro, det ger en utveckling – ja. Och så ger det framför allt en riktning – man arbetar för en framtid som man vill ska bli åtminstone lika bra som nuet, gärna bättre. Allt detta ger dig en utveckling och en mänsklig tillväxt. Ynkligt är det att vi så ofta diskuterar den ekonomiska tillväxten i arbetssammanhangen och aldrig den mänskliga. Det får bli en ändring på det,
Om jag skulle räkna “resultat” från Bokmässan blir det:
- Lagomarbete fascinerar
- Att vi bara arbetar 15% av vår vakna livstid men att det likväl känns som om vi jobbar “alltid” – det ruskar om många och inspirerar vidare.
- Att det går att berätta om medborgarlön och beskriva dess “för” och “emot” utan att det blir menlöst.
- Att många böcker blev sålda och många blogg-kort spridda – tänk så många samtal som kan uppkomma i första och andra och tredje ledet.
Allt gott
Bodil
PS. En kvinna i signeringskön sa: “jo, jag vill gärna svara på din fråga om jag skulle arbeta också utan lön. JA, det skulle jag.” Hon var lärare. Världen är full av hopp. DS
Lämna ett svar