108. Exempel på nya arbeten

Hej,

För själen: Ju äldre man blir, desto mer växer funderingarna kring det egna livets mening och hur livet egentligen har hängt ihop. Och hur det hänger ihop framåt. Det kan vara nog så svårt att få ordning på sådana tankar, och många (kanske de allra flesta?) skulle behöva hjälp av en filosof, terapeut eller pedagog – av någon som utifrån en vana att ge struktur och med förmåga att ana sig till det outsagda kan säga “var det kanske så här?” Vad ett sådant yrke skulle heta? “Äldrevägledare”, kanske? Dvs någon som kan hjälpa till att gå på djupet med det existentiella. Ett fantastiskt område både för dem som tidigare hört hemma i filosof-/, terapeut- eller kanske pedagogkåren liksom för dem som vill utbilda sig med den specialiseringen.

För kroppen: Mycket av det arbete som tidigare låg på vårdcentralerna kommer snart att kunna utföras hemma hos oss och ofta av oss själva. Många kommer att känna sig osäkra vid nya provtagningar/ behandlingar (“var det så här jag skulle göra?”, “vilket skulle jag göra först?”, “gjorde jag fel nyss – vad händer då?”), och det kommer garanterat att behövas tillgång till “Personliga Vårdtränare”. Vårdnivån “hemma-hos” kommer garanterat att föra mycket gott med sig, och vi kommer själva att både kunna och vilja ta det mesta av ansvaret för våra hälsor och sjukdomar. Men visst kommer vi att behöva någon att fråga då och då, någon med större vana, någon som kan visa.

Ja, alldeles oberoende av arbetsmarknaden, arbetstider och pensionsåldrar finns det många uppgifter, både gamla och nya, som behöver utföras. Är detta något som skulle kunna locka dig?

Allt gott

Bodil

2 kommentarer på “108. Exempel på nya arbeten

 1. Med rubriken “exempel på nya arbeten” är det lätt att tänka på Roland Paulsens kloka ord i samband med just “arbete”. Från Paulsen är det inte långsökt att också tänka på andra intellektuella personer, som exempelvis Peter Joseph!
  Jag rekommenderar starkt alla som är intresserade av samhälle och välfärd – helt enkelt en bättre och mer effektiv värld för våra barn – att se den intellektuella dokumentären ”Zeitgeist Moving Forward”, av Peter Joseph.
  Peter Joseph har också nyligen skrivit en bok som heter ”The New Human Rights Movement – Reinventing the Economy to End Oppression”. Den har, givetvis, fått strålande recensioner ”överallt”, vilket glädjer mig som dagligen, frivilligt, jobbar för en bättre och mer rättvis värld.
  /Anna

 2. Tack, Anna, för viktigt tips! Det inspirerar mig att i samma anda än en gång slå ett slag för TV-programmet med Chomsky: Reqiem for the American dream (jfr vad jag skriver i inlägg 67 på den här bloggen).
  Allt gott
  Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.