88. Backcasting
Hej,
Prova att försöka ställa dig där framme, i framtiden, och titta bakåt! Så förundrad du skulle bli över att man kunde tänka och handla som vi gör f n. Exempel:
Idag är vi så fascinerade av Google som sökmotor, att vi inte tänker på ”vem” Google är på väg att bli. Vi tror att dess viktigaste funktion är att söka rätt på saker åt oss – men har du tänkt på hur du med varenda klickning du gör lär upp Google? Genom dig och alla oss andra besitter Google redan idag alldeles enastående kunskaper om exempelvis vilka frågor/intressen som är vanliga, vilka frågor/intressen som ofta är kombinerade med andra specifika frågor/intressen, hur en enskild individs intresseprofil tenderar att utvecklas med tiden, etc, etc. Det är rimligen detta som är den viktigaste framtidsprofil som Google har, inte den att under en övergångsperiod fungera som sökmotor för nybörjare.
Ett annat exempel: arbetsmarknaden. Vi har vant oss vid att jobb ska utannonseras och sökas och tillsättas. Förutom de fåtaliga tillfällen då någon blir headhuntad till en speciell tjänst/ ett speciellt uppdrag. Framtidsmänniskan säger: hur kunde ni tro att det skulle fortsätta på det sättet så särskilt länge till? Varför la ni så mycket krut på att försvara eller ifrågasätta det som ni kallade ”Arbetsförmedlingen” när själva den rollen (liksom de enskilda kringvandringarna med CV:n) så fort kom att bli överspelad? Det borde ni väl kunnat begripa?!
När redskapen möjliggör konvivialitet och när det därtill (som i normalfallet) redan finns en grupp som vill fortsätta arbeta tillsammans, så ska den kanske förr eller senare utökas med en eller kanske två nya personer för att den samlade gruppen ska bli bättre på att klara sina uppgifter. Om det då finns något som Linkedin (fast mycket bättre än vad Linkedin är än så länge) som sitter inne med information om både vilka uppgifter som ska utföras och profilerna på dem som redan finns i gruppen och profiler på en massa andra människor som just nu gör något annat eller är arbetslösa men som skulle kunna passa in sällsynt väl, både i gruppen och i dess samspel med Internet-of-things – då skulle ju ”Linkedin2” kunna ta ett initiativ. Och proaktivt föreslå organisationen/företaget i fråga att ta kontakt med person N.N. för ett öppet samtal om hur N.N framöver kanske vill använda sin kompetens inom F-gruppen och rentav övergå till att arbeta där. Förstår du hur jag menar?! Inte vänta tills det finns en ”vakans”. Det kan vara berikande för båda parter att kontinuerligt få uppleva en mångfald av öppningar. Och att inte från början låsa sig vid vad nykomlingen specifikt ska göra – kanske (troligen) kommer man redan dag 2 på något annat än det man från början tänkte. Vilket egentligen är det enda rimliga och inte vållar någon skada eftersom alla andra också hela tiden kommer att vara något av nybörjare (jämför tidigare blogginlägg, t ex ”Becoming”).
Precis vad som väntar om hörnet har jag inte en aning om – men jag är tämligen säker om att det kommer att gå i denna riktningen. Ska vi hjälpas åt att spana, framifrån och mot nuet och dess tankemönster?
Allt gott
Bodil
Lämna ett svar