55. Finns livspusslet?

Hej,

Finns “livspusslet”?

Ja, som ett varumärke registrerat på TCO. Och ordet finns i folkmun och har en bred spridning. Själv tycker jag inte om det. Det är som om det för tanken fel och får oss att tro att livet består av färdiga utmejslade bitar som ska fogas in i varandra och som alla ska få plats inom pusslets ram.

Att få ihop livet är något helt annat än att få ihop ett tänkt livspussel. I livet prioriterar vi och försöker att med hjälp av det (o)möjligas konst få det att gå ihop. Det går inte med mindre än att de påstådda ”pusselbitarna” är flexibla i både storlek och form. Somliga kan man saklöst lägga åt sidan. Andra kan man omforma så att de passar bättre ihop med allt annat, på längden eller bredden eller höjden.

När något uppenbarar sig som man absolut vill eller måste ge större plats (dvs mer tid) – ja, då får det bli så. Då får annat maka på sig. Livet är livet och inte något pussel. Och därför inte heller gjort för att rymma en fixerad lönearbets-pusselbit.

Allt gott

Bodil

1 kommentar på “55. Finns livspusslet?

  1. O så bra! Håller helt med dig! Jag hatar det ordet. Livet är definitivt inget som ska pusslas ihop och bli rätt eller fel. Nej livet ska levas med allt vad det innebär av glädje och sorg, medgång och motgång.

    Jag läser just nu din bok “Tid för det meningsfulla” och funderar över mitt idem och det ipse jag ser i spegeln nu vid nyss fyllda 68. Tack för dina kloka ord!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.