95. Upcycling

Hej,

Att återanvända är inget nytt – förr gjorde man det med så gott som allt. Kläder blev ofta till andra kläder som blev till andra kläder som … till sist blev till tygbitar eller till trasor till trasmattor som till sist blev till stoppningar eller isoleringar. Mindre vanligt var det att man samtidigt med återanvändningen åstadkom en uppgradering, en förbättring. Men idag har faktiskt “upcycling” blivit en innegrej. I miljöhänsynens anda ska du inte bara återanvända – du ska ha det återbrukade till något bättre!

Jag tänker nu på detta upptill remixing (jfr inlägg 82). Den poet som skrev: “det är inte blommorna som är mina – det är buketten som är min” kan stå för vägledningen. Den digitala världen bjuder ju på så oändligt många lättillgängliga  bitar (små som bokstäver eller enskilda toner eller ord eller melodisnuttar eller…) som kan kombineras på ett otal olika sätt till ständigt nya helheter. Somliga blir värdefullare än de tidigare existerande, andra blir mycket sämre. Vad kommer att fälla utslaget?

Vid enstaka tillfällen kan det faktiskt vara slumpen – ungefär som det är när man vid enstaka tillfällen mot alla odds vinner på lotteri. Men för upcycling i någon större skala, dvs inte bara SISO (Shit In, Shit Out) eller SIWSO, Shit In, Worse Shit Out) utan SIBO, (Shit In, Brillance Out), kommer det att krävas mycket kreativitet av bearbetarna och en medvetenhet om vad de är ute efter.

Det är alltså inte råmaterialet som är bristvara – det finns i överflöd – utan den egna skaparförmågan och samskapandet. Vilket fantastiskt arbetsfält!

Allt gott

Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.