Omstart september 2011

Sedan april 2011, då min bok ”När horisonten flyttar sig – att bli gammal i en ny tid” kom ut, har här varit 13 600 besökande, gjorts 37 inlägg och 346 kommentarer. Det har varit oerhört givande och det finns en hel del riktiga guldkorn i den textmassa på 400 000 tecken som vällt fram. Allt kommer att få ligga kvar oförändrat och det kommer att gå att fortsatt botanisera i det existerande samtidigt som jag nu (tankemässigt) förvandlar det till vårt ostrukturerade arkiv – så här långt.

Det hittillsvarande materialet är precis så spretigt som det måste bli om man på ett och samma ställe börjar samtala om LIVET och alla dess olika fasetter. Jag hade trott att det skulle räcka med att sätta ”etiketter” och ”kategorier” men här handlade det om slingrande tankespår och de låter sig inte fångas i de termerna. Vartenda ett av dem hade förtjänat att fördjupas och utvecklas för sig – men det har inte låtit sig göras när samtalet hela tiden böljat vidare mot något annat. Också mina egna inlägg – de som i varje läge kunde ha gett struktur – har bidragit till spretigheten genom att de har handlat om allt som kommit upp på föreläsningar och i bloggen, mail och brev. Jag har med andra ord prioriterat att försöka återkoppla i stället för att styra.

Återkoppling tänker jag fortsätta med, men framöver tänker jag också agera mer dirigent för att ge bättre förutsättningar att nyttiggöra samtalen längs varje enskilt spår. Ur den hittillsvarande blogg-aktiviteten har jag nu linjerat fram tio huvudspår. Dessa kommer framöver att vara synliga som ”Sidor” i vänsterspalten på bloggen, och det blir längs dem (och deras eventuella underrubriker) som fördjupningar kommer att utveckla sig. Fortfarande kommer Horisont-boken och dess innehåll att utgöra den underförstådda bakgrunden. Du som inte läst boken men ändå genast vill gå in i samtalet kan börja med sammanfattningen i bokens studiehandledning (se min hemsida www.bodiljonsson.se). Vill du ha en ännu kortare sammanfattning så lyder den: ”Det är stor skillnad på att bli gammal i dag och att bli gammal bara för en generation sedan. Vad kommer exempelvis 40-talisterna att göra, nu och framöver, utifrån de förändrade förutsättningarna? Det är de utvecklande delarna av ålderdomen som för närvarande är de minst uppmärksammade och utvecklade. Därför är det främst dem som vi diskuterar här”.

Avanti!

Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.