Färdigt!
Så, nu är ombyggnationen färdig – nu har jag genom de 10 sidorna till vänster på bloggen försökt spänna upp den 10-dimensionella rymd som jag hoppas vi skall kunna samtala i de närmaste månaderna. Om du går in och svarar på/ kommenterar en sida, kommer det att bli en början på just sådana långa fina strängar som jag hoppas på.
Kanske kommer jag vartefter att strukturera upp den här bloggen ännu mer till 01.1, 01.2, etc eller kanske rentav 11 och 12, men det får vi se längre fram. I den mån jag gör ”inlägg” kommer jag att numrera också dem så att de hänger samman med sidorna.
Det finns tre nivåer i bloggen: sidor, inlägg och kommentarer. Denna typ av blogg är gjord så att det bara är ägaren till bloggen (i detta fallet jag) som kan göra sidor och inlägg, så du får nöja dig med att ”kommentera”. Men trösta dig med att när jag ser en kommentar som förtjänar att bli en egen början på en ny sträng, kommer jag att via lite administratörs-trixande se till att så blir fallet.
Goda hälsningar
Bodil
Kommentar till O2 OM LÄRANDE. Jag tände på orden ”filosofisk praxis”
och tänkte bl.a. på en bok som skrivits om Cafe Sokrates. Där samlar man t.ex. äldre eller ungdomar eller blandade åldrar och
diskuterar olika meningsfulla ämnen. Det ordnas också sådant här på biblioteken i Stockholm. Men just att det skulle vara för oss äldre låter verkligen bra för vi har andra frågor att diskutera. Själv har jag läst filosofi i hela mitt liv men har ingen akademisk examen. Vad skulle krävas av en som leder en sådan samtalsgrupp?
Vilka frågor eller ämnen skulle vara mest angelägna att ta upp?
Eller tänkte du mera på att en enskild skulle ha samtal med en filosof istället för t.ex. psykoterapi? Det gör man ju i filosofisk praxis har jag förstått. Men kan du inte skriva en bok i detta ämne som vi kan ha bland oss äldre? Samtalsgrupper är mycket lätt att
ordna. Tack för alla dina kloka synpunkter. Dagmar
Hej,
Det finns säkert många bra böcker om filosofisk praxis – den som jag känner bäst till (och också skrivit förord till i dess svenska version) heter ”Filosofi för livet” av Helge Svare& Henning Herrestad (Alfabetas förlag, 2004). Den beskriver de teoretiska och filosofiska utgångspunkterna och de tre grundformerna av filosofisk praxis och ger dessutom många exempel. Min känsla är att filosofisk praxis i Norden är mer utbredd i Norge än i Sverige och att på kontinenten det är fransmännen som ligger längst fram – precis som i många andra filosofiska sammanhang.
Tack, Dagmar, för din fråga om inte jag kan skriva en bok om detta för äldre. Det kan jag kanske – men inte nu. Jag lever i ett oerhrt sug kring ”När horisonten flyttar sig” och försöker göra det bästa möjliga av det, bl a för att uppmuntra till studiecirklar kring den (det finns en studiehandledning på min hemsida…).
Allt gott
Bodi