Det kom ett mail

Kära medbloggare,

Är det fler som har exempel liknande dem som Hiltrud skriver om i sitt mail nedan (jag har fått hennes tillstånd att publicera det här)? Och är kanske detta område släkt med det som jag skrev om  i mitt förra inlägg under rubriken “Just därför!”: att äldre människor möjligen kan få ha en och annan rättighet men i så fall lite på nåder, inte som någont självklart, inte som något som inte går att ifrågasätta?! 

Allt gott

Bodil

Från: Hiltrud Wagner-Larsson [mailto:hiltrud_wagnerlarsson@yahoo.com]
Skickat: den 9 augusti 2011 13:11
Till: bodil@bodiljonsson.se
Ämne: Åldersdiskriminering?

 Hej Bodil!

Som så många andra läser jag dina böcker och din blogg.

Nyhetsuppläsaren på TV talar om en 76-årig man i södra Sverige som nekades tillträde till en restaurang för att äta middag med hänvisning till hans ålder. Mannen har anmält ärendet till DO som ett diskrimineringsärende.

 Plötsligt går det upp ett ljus för mig om nåt som hände mig och min partner rätt nyligen och som vi förvånades över.  Vi är båda 76 år gammal. Vi bor i Stockholm och i Karlstad. Han akademiker, jag tjänsteman. Vi tycker om att nån gång gå ut och äta middag.

Krog 1 i Karlstad:

Vi kommer tidigt, inga gäster ännu. Vi anvisas ett bord upp för en trång spiraltrappa till någon sorts balkong. Vi frågar om man förväntar sig många gäster och svaret är ett vagt nja. Vi klättrar upp – min partner lider av lite yrsel. Under kvällen kommer det ytterligare några medelålders par som placeras där nere vid fönstren. Det finns gott om plats.

Vi tyckte nog att det var lite märkligt – skulle väl ha prosterat – men tänkte inte på det mera.

 Krog 2 i Karlstad:

Vi beställer bord under dagen, kommer tidigt som vanligt och anvisas ett bord i ett anliggande rum en trappa upp utan dukning, ljus, bordsduk, övriga gäster, fönster. Vi tittar förvånade på varandra och tillkallar en annan servitör som genast anvisar oss ett bättre bord i själva restaurangen.

Därefter tänkte vi inte mera på det.

 Så kom det korta inslaget i TV. Kan detta vara möjligt? Kan det vara så att man inte vill ha äldre människor för de kanske skrämmer iväg yngre? Får krogen rykte om sig att “hit kommer det pensionärer”?

Till saken hör att vi ser rätt prydliga ut, är nyktra och hade inte tänkt smita från notan.

Vore intressant att veta om andra också gjorde motsvarande erfarenhet. Eller är det inbillning?

Tack Bodil för så många tankar!!

Hiltrud Wagner-Larsson
Muraregatan 2
Karlstad

2 kommentarer på “Det kom ett mail

    • Tack för det – och kom gärna in och var med i samtalet när du vill. Men känn inget tvång, vare sig från dig själv eller mig.Man kan få igång många inre samtal med sig själv bara genom att lyssna på andra (eller i detta fall läsa vad vi skriver).

      Allt gott

      Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.