Coaching

Det kom ett mail om coaching inför pensionering som jag med glädje lägger ut nedan.

Allt gott

Bodil

”Jag måste få berätta att efter att ha läst din bok förändrades min bild av denna fas i livet som kallas pensionsåldern radikalt. Jag har med fasa sett fram emot att gå i pension, inte för  att jag inte skulle kunna sysselsätta mig utan hur  jag skulle förhålla mig till livet i stort.Fick förmånen ha tillgång till en kille som skulle utbilda sig till coach. Jag bad honom läsa boken och han fick samma upplevelse som jag fast det skiljer något i ålder. När vi träffades hade vi  bl a boken som grund för samtalen. Efter åtskilliga samtal och diskussioner och givetvis ”övningar” bl a vad vill jag med mitt resterande liv och hur vill jag vara. Det har varit en total frälsning för mig utan några religiösa aspekter.

Likväl som vi har inskolning till utbildning och arbete borde det finnas naturligt inskolning till pensionstiden. (min svart-markering, BJ)

Nu till min undran hur skulle du vilja att man skulle kunna nå ut till blivande pensionärer så att domfår hjälp av din kunskap genom boken samt någon form av coaching, för man klarar det inte själv, utan någon form av bollplank och peppning. (jag har svarat att boken finns, studiehandledningen finns, kapitelsammanfattningarna finns, bloggen finns, det är ”bara” relationerna som saknas. Och dem klarar man ju genom coachingen i sig, dvs det här är klart och lätt coachingbart!).

Jag har gett boken till några vänner som närmar sig pensionsåldern och dom blev helt tagna av boken.Vi är ju många som närmar sig pensionen och jag tror minst 75% har samma tankar och förvirring som jag hade. Alla måste få en chans till en fantastiskt tid  både i knoppen och i kroppen.

Än en gång ett stort och varmt tack till en varm, generös och framför allt klok människa som du är. Mitt motto genom coachingen har varit att bli stark, glad och äkta och jag har lyckats en bra bit det är fortfarande en process men jag har verktygen och viljan.”

8 kommentarer på “Coaching

  1. Är ny bloggäst och blir genast nyfiken på den bok som skribenten refererar till här. Jag har ju ett par, men vilken syftar ni på?
    Marita

  2. Jag har nyss lyssnat på ditt framträdande i Almedalen.

    Ett sätt att få reda på vad individen är bra på kan vara en ”omvänd nutidsorientering”. Anordna en tävling i ”Framtidsorientering” med ”vinn din framtid redan nu,” eller ”vinn din vikt i guld” (10-kronor* antal år ) deltagare från 47 år och uppåt.typ.
    Eller

    Anordna möjligheten att gå på ett Kvällsgymnasium med inriktning på att hitta en ny nich. Individen behöver inte vara arbetslös, men kan vara, Metoder finns redan nu inom arbetsförmedlingsambitionerna.

    Kanske ett studieförbund kan ”framtidsorientera” oss.

  3. Ja, Ylva, möjlighetsrymden är stor. Och kanske inte bara vad gäller det man är bra på – det kan ju också hända att man har mest lust att närma sig det där man alltid har haft tummen liksom mitt i handen…

    Det handlar om drivkrafter. Det handlar om möten mellan människor. Det handlar om att vilja göra något för någon annan eller för framtiden eller bara för att det är så roligt att göra. Det viktiga är att inte finnas i ett vakuum eller i en likgiltighet – för då känner man ingenting av frihetens glädje.

    Allt gott

    Bodil

  4. Intressanta tankar om coaching inför pensioneringen. För mig blev din Bodil Jönssons) bok en slags coaching – och en mycket bra och tänkvärd sådan. Ett stort TACK!! Den förestående pensioneringen har inneburit år av rädslor, farhågor, förhoppningar m m i en enda röra. Boken gav det hela struktur. Just detta att vi inte har några bra modeller. Jag har tänkt på min mamma och mormor och haft svårt att se mig själv där i deras roller. Nu handlar det om att hjälpas åt att hitta dessa nya roller, och boken har gett mig styrka, engagemang och hopp. TACK!

    • Hej, Kajsa!
      Så roligt att du kan ha nytta av min struktur som ett tankeskelett. Nu gäller det som du säger att hjälpas åt att bli gamla på ett nytt sätt. För vi blir ju dessbättre inte gamla i ett vakuum. På motsvarande sätt som man kan vara ett barn av sin tid, kan man förstås bli en gammal människa av sin tid.

      Allt gott

      Bodil

    • Hej!
      Åh vad jag känner igen mig!! Jag har mått så dåligt det sista året för att jag ska bli en glad pensionär! Jag håller på att läsa Bodils bok och blir glad över hennes tankegångar! Nu har jag gått i pension men är redan tillbaka på min arbetsplats på halvtid. Det har strulat till sig på min avdelning och jag behövs några månader till. Det känns både ock… Jag behöver pengarna men jag hade också ställt in mig på att ha friheten. Men för mig som person är det bra att tvingas gå upp varje morgon och komma ut. Jag äter tabletter mot depression och vet att det är alltför lätt att ligga kvar i sängen eller bara gå omkring i en morgonrock hela dagen. Känslorna runt pensioneringen är så många och så förvirrade. Vem är jag? Varför är jag? Jag skulle gärna vilja ha mail-kontakt med andra i min situation för att få peppning och stöd och framtidstro!!
      Gun

      • Hej, Gun,
        Ja, det blir dubbelt när man å ena sidan ställt in sig på frihet, å andra sidan kanske hellre skulle velat att allt skulle vara vid det gamla…

        Så BRA att du nu är med här – med tiden tror jag att det kommer till just sådana samtal som du vill ha. I väntan på dem vore det kul om du gick till mina Almedalsförslag här på bloggen och funderar över vad du skulle kunna ha för nytta av ”Horisontrådet” som jag föreslår där.

        Allt gott

        Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.