11. Tema 8 i Leva Livet Hela Livet

Hej!

I blogg-skrivande stund är det den 14/9 och det är bara två dagar kvar tills Maj Roms och min bok ”Leva Livet Hela Livet” lanseras. Den handlar om hur livet på bästa sätt kan göras levbart och levvärt, också om man är gammal och multisjuk.

Boken rymmer tio teman som jag presenterar här ett och ett. Tanken med det är att underlätta de bloggsamtal som förhoppningsvis kommer till stånd med bokens framtida läsare.

8 (10). Ingen blir gammal i ett vakuum

Det är som om vi människor får hjälp av livet självt i vår utveckling. Men för närstående eller personal runt omkring, som själva befinner i en annan fas av livet, är det inte alltid så lätt att förstå sig på oss. Det behövs mod för att våga möta och bejaka en äldre människas utveckling. Och därtill en uppriktig nyfikenhet som visar sig genom ett engagerat lyssnande och återkommande djupgående samtal.

Att åldras i glesbygd är garanterat inte det samma som att åldras i tätort. I glesbygden är exempelvis en pensionering inte så abrupt i omvärldens ögon – var och en förblir ändå den hon var och är (”Annas flicka”). På landet blir man “gammal” först när man inte kan klara sig själv. Kommer man då till bygdens äldreboende, är det inte ovanligt att det i personalen där finns någon som presenterar sig som barn eller barnbarn till ens klasskamrat ”Erik”. Kanske har det afrikanska ordspråket om att det behövs en hel by för att fostra ett barn sin motsvarighet i att det behövs en hel by för att rätt bemöta en gammal människa.

Att åldras förr var inte det samma som att åldras nu. En 75-åring i dag är medicinskt som en 65-åring var i förra generationen. Ändå är detta inte mer än halva sanningen. Den andra delen handlar om effekterna av teknikutvecklingen. De gör att du kan få mer och mer tekniskt stöd att leva det liv du vill leva trots åldersförändringar. Vilket är viktigt att veta också i förväg – ålderdomen behöver inte alls bli en fasansfull del av livet.

Så krymp inte din vardag i onödan på felaktiga premisser utifrån förebilder från tidigare generationer som inte längre stämmer. Om din katt eller hund dör – tänker du då att “det vore visserligen fantastiskt med ett nytt husdjur, men inte kan jag skaffa mig det. Det är jag alldeles för gammal för!”? Avstår du från dyrbar tandvård, ny säng eller nya kläder – om igen för att du tycker dig vara “för gammal”? Det kan vara hög tid för dig att tänka om. Så mycket har ändrats i både äldre människors egna förutsättningar och i deras omvärld.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.