11. Tema 6 i Leva Livet Hela Livet

Hej!

I blogg-skrivande stund är det den 14/9 och det är bara två dagar kvar tills Maj Roms och min bok ”Leva Livet Hela Livet” lanseras. Den handlar om hur livet på bästa sätt kan göras levbart och levvärt, också om man är gammal och multisjuk.

Boken rymmer tio teman som jag presenterar här ett och ett. Tanken med det är att underlätta de bloggsamtal som förhoppningsvis lite längre fram kommer till stånd med bokens läsare.

6 (10). Några typiska äldreåkommor

Under hela yrkeslivet talas det om ”livslång utbildning” – men sedan då? Livet är inte slut i och med pensioneringen, och det finns mycket kvar att lära. Hur lär man sig att bli gammal, till exempel? Allt fler människor söker kunskap via webben i dag. Det är just det sammansatta i livet, sjukdomarna och hälsorna som drar oss till internetsajter som ”Curetogether” och ”Patientslikeme”. Där och i andra sociala medier läser och skriver vi i dag om våra åkommor, om vad som hjälper och vad som inte hjälper.

Vissa sjukdomar är specifika äldreåkommor som kan vara lätta att identifiera. Men de vanligaste problemen utgörs inte av enskilda sjukdomar utan av bieffekter, trötthet och mångsjuklighet som har uppkommit genom åren. Det här kräver nya kombinationer av de kliniska professionella kunskaperna och den upplevda ålderdomens möjligheter och problem. Troligen kommer den mängd material som nu börjar finnas på internetsajter att så småningom utgöra ovärderliga källor inte bara för sjuka äldre utan också för nyfiken vårdpersonal med förmåga till mönsterigenkänning.

Ändå finns det ett antal typiska äldreåkommor att diskutera med utgångspunkt från 1) maten, 2) läkemedlen och 3) sömnen. Och ytterligare några som hänger samman med 4) munnen, 5) huden och 6) fötterna. Därtill finns det sådana åkommor som man alltför sällan talar om: 7) urinläckage, 8) psykisk ohälsa, 9) alkoholproblem och 10) våld i nära relationer. För dem alla gäller: sök hjälp! Det finns hjälp att få. Men vårdpersonalen behöver hjälp på traven: det är inte lätt för dem att själva ringa in sådant som vi inte säger något om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.