11. Tema 4 i Leva Livet Hela Livet
Hej!
Maj Rom och jag hoppas att du vill läsa vår bok ”Leva Livet Hela Livet” som kommer ut nu i september. Den handlar om hur livet på bästa sätt kan göras levbart och levvärt, också om man är gammal och multisjuk.
Boken rymmer tio teman som jag presenterar på bloggen. Här följer tema nummer fyra:
4 (10). Bemötande
Äldre är inte som barn, absolut inte, och ska självklart inte heller bemötas som barn. Barn har aldrig någonsin varit helt självbestämmande. Det har däremot äldre – de har en väl utvecklad egenmakt som de utvecklat under decennier. Den vill de förstås ha kvar, så långt sig göra låter, också om de inte längre kan klara allt på egen hand. Just därför är bemötandet så känsligt.
Från och med den 1 januari 2015 har det tillkommit en ny lag, en patientlag, den första i sitt slag i Sverige, som kompletterar Hälso- och Sjukvårdslagen och Socialtjänstlagen. Ett juridiskt bindande dokument som handlar om att informationen om dina sjukdomar och din vård och omsorg ska vara anpassad till just dig. Inte så att du ska behöva ta emot all information i världen om alla dina åkommor och behandlingen av dem. Idealet är i stället att du ska få en chans att greppa det som är relevant för helheten i ditt levda liv. Det är något helt annat än information om alla dina delåkommor och dessas vård.
De flesta sjuka äldre har inte bara en sjukdom. De har många – och det är vården dessvärre inte anpassad till. Utifrån sin långt drivna specialisering är den betydligt bättre på att möta många människor med en sjukdom vardera än på att ge en individinriktad vård till en och samma människa med många samtidiga åkommor.
Så hur göra? Hitintills har ”mångvården” inte visat sig lämpad att möta mångsjuklighet. Eftersom mångsjukligheten inte är förhandlingsbar, så får det bli mångvården som modifierar sig och går från att utgöra en summa av fristående specialistinsatser till att förena sig i skräddarsydda team runt den berörda människan.
Allt gott
Bodil
Lämna ett svar