05. Ur Kairos Futures senaste undersökning

Statistiska undersökningar kan inte gärna vara annat än ”statistiska”, dvs de behöver inte säga något om just dig eller mig, men de kan ändå ge oss en genomsnittsbild av den värld vi lever i. Särskilt intressant blir det om frågeställarna håller fast vid sina frågeställningar och återkommer med dem med några års mellanrum så att man kan få se förskjutningarna i svaren. Horisonterna har verkligen flyttat sig, också enligt Kairos Futures senaste (fjärde) undersökning om framtidens äldre:

  • 36% av 66-åringarna arbetade 2009 – att jämföras med 19% 1997.
  • Redan 1999 såg man positivt på sin pensionärstid och ville ha den som en frihetsperiod att resa, vara i natur, kultur och trädgård, umgås med barnbarn och vänner. Nu är människor under 80 mer som folk är mest och vill vara med betydligt mer aktivt också utöver sina ”fritids”sysselsättningar.
  • Bara 37% tror att äldreomsorgen kommer att ta hand om dem när det behövs.

Deras forskningschef  Thomas Fürth säger att folk över 80-85 behöver stöd av anhöriga och samhället. ”Pensionärer” däremot är ”som alla andra”. Troligen rymmer det sättet att uttrycka sig väldigt mycket. Hur kommer livet 65+ att ändra sig när flertalets kategoritänkande kring ”pensionärer” börjar luckras upp?

Allt gott

Bodil

10 kommentarer på “05. Ur Kairos Futures senaste undersökning

  1. 05.Arbete? Pensionering?
    Efter några års praktisk och samtidig erfarenhet av rubricerade frågetecken, vill jag ändra på det till: Arbete och pensionering! Arbetet fortsätter men är annorlunda på många sätt. Vissa arbetsuppgifter blirutförda och bättre utförda av en s.k. pensionär pga av hans/hennes erfarenhet, perspektiv och kanske mentala vighet! Vi är inte längre arbetslivsorienterade med ökad ekonomisk inkomst som första mål. Just eftersom vi levt längre, kan vi förstärka nutiden.

    • Ja, det är en bra omformulering. Förutsatt, förstås, att arbetet är menibgsfullt. För det är ju det vi vill ha och har: tid för det meningsfulla!

      Allr gott

      Bodil

  2. Hej,
    vore intresant med tillägg med något om VARFÖR/av vilket skäl fler 66-åringar arbetade 2009 jfr 1997. Fler möjligheter att få/kunna arbeta kvar? Friskare? Sämre pension räknat i köpkraft? Annat?

  3. Hej! Jag kommer att tänka på vad jag hörde i Danmark nyligen. Där vill byggmaterialfirmor ha äldre och erfarna personer i direkt kundkontakt. Skälet är helt enkelt att dessa av sin erfarenhet kan ge bästa råd om byggnation, materialval, etc. Precis det kunderna efterfrågar. Så det finns många skäl till att vi jobbar längre. Det är inte så tokigt att vara efterfrågad och det tror jag sporrar många att ta något år till i arbetslivet. Tänk om detta kunde bli en insikt för många fler företag och arbetsgivare!

    • Jag gissar att vårdgivare snart kommer att ta efter. Det är oerhört lugnande att vakna upp ur en narkos och se ett erfaret ansikte lutat över en.

      Allt gott

      Bodil

  4. Hej!
    Hörde just nu i radion att regeringen ska undersöka om ändringar och i vissa fall skärpa lagen om åldersdiskriminering.
    Ska bli spännande vad som kommer ut av detta.
    Det berör ju oss i högsta grad.
    Hälsningar
    Roland

  5. Min erfarenhet om att fortsätta arbeta efter 65 inom just sjukvården är denna:De som fortsätter är nr.1=dryga ut pensionen. Nr.2:Har inte odlat några egna intressen. Tror inte att det är en helt lyclig lösning. Säg gärna emot mej! Så till Bodil!Ser att du skriver ”vaknar” ur narkosen.. Men Bodil.. det är väl ändå före själva ingreppet det är viktigt att en narkossköterska sätter sig bredvid dig en stund, talar om för dig lite om vad som ska ”hända” om du har frågor, småprata en stund medan hon samtidigt säger ”godnatt” En lugn Pat. kräver mindre narkosmedel, ock du ”vaknar” piggare. Hälsingar/Birgitta

  6. Ps.Jag förtydligar vad jag menar med -en icke helt lycklig lösning av att arbeta längre..Jag tror, att om man BARA arbetar pga.ovanstående, tror jag inte man är varken hungrig, eller på annat sätt i framkant, utan ”bara” gör sitt jobb. Det är inte optimalt anser jag.Birgitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.