03. Vad betyder egentligen en starroperation?
Hej,
Vid mina föreläsningar tar jag inte sällan till s k ”killler examples” för att snabbt få många att fundera över skillnaderna mellan den nuvarande äldregenerationen och den förra. Ett sådant exempel är antalet (sedan 1992) gjorda starroperationer: 1,3 miljoner. Se http://www.cataractreg.com/Cataract_Sve/Arsrapport2010NCR.pdf .
Den siffran hjälper för att många snabbt skall kunna förstå hur dåligt vår föräldra- och farföräldragenerationer såg. De hade lika mycket starr som vi, dvs en stor del av deras ålderdom sveptes in i en mjölkig dimma vilket vi slipper.
Frågan framåt, den longitudinella, handlar förstås om vad alla våra starroperationer kommer att göra för oss. Synen innefattar mycket mer än det där att kunna läsa och handarbeta. Troligen får vi också bättre balans efter starroperationer – en av ögats funktioner är just balansseendet. Och när jag spekulerar så här fritt, så undrar jag om bytet från en grumlig lins till en klar inte också kan påverka sömnen: den upplevda dygnsrytmen påverkas av melatoninets variation vilken i sin tur styrs av ögats ljusintag (vi har alltså ett dygnsrytmseende). Så här i själva idéögonblicket tänker jag att det var mycket vanligare förr att jag hörde gamla människor klaga över dålig sömn än vad det är nu. Ja, ja, denna reflexion är helt ovetenskaplig – men den pekar på något som går ganska så lätt att undersöka. Bara man inser att det är det levda livet som ändras, stora delar av det levda livet.
Lägger man därtill allt annat som ändras (större möjligheter att höra, att röra sig, att slippa ha så ont, mm) bara lyser det en i ögonen vilken funktion longitudinella studier skulle kunna fylla för att få oss att bättre förstå denna förändrade ålderdom och dess möjligheter.
Allt gott
Bodil
Hej alla,
ja, vad vet vi om framtiden…
http://www.svd.se/kultur/understrecket/det-blir-inte-alltid-som-man-tankt-sig_6809577.svd
Hej! Var på föreläsningen i Karlstad 27/3. Sååå underbart att bara få sitta o konsumera dina ord!!! Tänkte på angående detta att gamla skulle ”kunna vara” mentorer för yngre. Det är vi redan…. för barn, barnbarn, barns kamrater o på arbetsplatsen, om man tillåts. Märker att facebook är ett urbra forum att nå yngre. Har kunnat delgett syskonbarn massor som jag funnit då jag släktforskat. Som jag är säker på att de inte skulle tagit in om jag försökt berättat. Förresten skulle jag inte ha nått dem på annat sätt då vi bor på olika platser o att hinna med att umgås generationsvis är svårt. Själv har jag lärt mej såååå mycket o lär än sååå mycket av de som är äldre än mej. Ovärderligt!!! Det är ju de som är äldre än mej som är intressanta. Som du sa… yngre har man ju redan varit o vet hur det var…. De som är äldre har ju upplevt en annan tid o att lyssna på dem är underbart. Jag prenumererar på en tidning ”Minnenas Journal” ojojoj!!!! Som att ha mamma, mormor, farmor, mormorsmor kvar…. Älskar det;)