12. Placebo

Hej,

I vår bok “Tid för tillit och trygghet” som kommer ut i maj-juni möts Åkes vårdperspektiv och mina tidsandeperspektiv så att det slår gnistor om det. På många områden. Det allra mest uppenbara är givetvis placebo-området.

Vet du om att din egen inställning till en medicinsk behandling påverkar hur bra den fungerar? Det är övertydligt visat för både läkemedel och kirurgi. Procentsatsen i ett tillfrisknande är ofta att 1/3 av tillfrisknandet beror på vårdinsatser, 1/3 beror på placebo (självsuggestion) och 1/3 på att tiden går och att man ofta skulle blivit frisk ändå även utan behandling.

Att placebon är så väl uppmätt inom medicinen beror “bara” på att man där varit tvungen att genomföra stora statistiska mätningar för att skilja ut vad som faktiskt är läkemedelseffekter och vad som “bara” är placebo. Vilket alltså inte är så bara. Ändå tänker de flesta om placebo att “det är bara som man tror!” Hm – men effekten är ju S A N N! Det är dessutom den enda effekt man kan vara säker på finns, under förutsättning att man tror på den behandling man får. Gör man inte det utan misstror behandlingen, slår placebon till som en nocebo på t ex -1/3 (obs, minus!) i ovanstående exempel, dvs  den kan faktiskt ta ut den effekt som medicinen annars kunde haft …

Det är konstigt nog bara inuti medicinen som man mätt upp denna effekt och kallar den för placebo. Men den finns förstås i alla möjliga mänskliga sammanhang, t ex på din arbetsplats och inom din vänkrets, eftersom den djupast sett bottnar i vilken tillit vi människor förmår ha till varandra. Därför: försök vara så tillitsfull du någonsin kan mot de människor du möter! Det vinner alla på, men särskilt du själv. Sök dig till människor du känner att du kan lita på och undvik dem du inte klarar att utveckla tillit till! Också det vinner alla på – och särskilt du själv.

Nu är jag nyfiken på vad Åke vill lägga till här (vi skriver ju mycket om det i boken!).

Allt gott

Bodil

3 kommentarer på “12. Placebo

  1. Ja Bodil, detta kanske är det viktigaste av allt eftersom det egentligen handlar om våra inneboende krafter. Som blir starkare ju mer vi tror på dem. Inom idrotten är det numera uteslutet att inte använda positiva målbilder. Det skulle inte gå att samla två grupper stavhoppare där den ena gruppen fick föreställa sig att de aldrig kunde hoppa 6 meter och den andra gruppen att den lätt skulle klara det. För att slå av en planka med handen krävs två saker, att du siktar på andra sidan plankan, och är säker på att komma dit. Då är chansen stor att lyckas. Annars fastnar du bara i plankan – och får väldigt ont i handen. Tänk om vår bok kunde få fler att inse detta. Inte för att slå av plankor, men för att få ett bättre liv!
    Och, det där med doktorn, så att ingen missuppfattar det, du ska ha en läkare du känner att du litar på, annars måste du byta!

  2. Tack, för ert vetenskapliga klokskap! Jag ser fram emot att få läsa boken och fortsätta följa bloggen.
    Hälsningar!
    Pia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.