11. Prova att förenkla

Hej,

Först: det är länge sedan jag förklarade varför jag numrerar mina inlägg här 1-11. Det är för att kunna hålla lite struktur  (till en början var det 1-10, men det gick inte att hindra att det också tillkom en 11. ”Mer är annorlunda”. Går du till det som betecknas ”Sidor” i vänsterspalten, hittar du grundbetydelsen bakom varje siffra.

Nu till saken:

Det behövs en tydlighet på alla områden i vår komplexa tid. Vi behöver gör upp med vår rädsla för förenklingar. Förenklingar på kloka grunder är faktiskt det bästa vi kan komma med. Så förakta dem inte, för fram dem låt dem sedan gärna följas av förtydliganden och inskränkningar,  i form av ”och”-satser snarare än ”men”-satser.

Själv leker jag f n leken att byta alla ”men” mot ”och”. Det är mycket intressant. Både hur det påverkar innebörden i det jag själv tänker och säger och hur det påverkar innebörden i det jag hör andra säga.

Allt gott

Bodil

2 kommentarer på “11. Prova att förenkla

  1. Rådet att byta ”men” mot ”och” fick jag på en fortbildningskurs för många år sedan, då gällde det i elevsamtal. När elever får respons på sina arbeten börja läraren oftast med det som är positivt (helt rätt) och eleven sitter och väntar på detta ”men …”. Då är det bra att i stället säga ” och nästa gång klarar du även …..”
    För min egen del försöker jag sluta tänka ”men”, för det drar ner mungiporna och det blir rynkor i pannan. ”Och” får mig att bli mer positiv!

  2. Ja, ordet ”men ” ändrar innebörden. Kolla skillnaden!
    ” Bodils föreläsning var var fantastisk MEN det var trångt i salen”
    ”Bodils föreläsning var fantastisk OCH det var trångt i salen”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.