03. Inte naiv men väl mogen

Då och då, inte sällan inom konsten, hör man ”naiv” nämnas i positiv bemärkelse: ”Jag har alltid gillat det naiva sätt på vilket han ignorerar alla bakgrundsdetaljer.” Men oftare sägs det nedlåtande om någon som saknar erfarenhet och förståelse, är blåögd, godtrogen och lättlurad. Det kan också sägas ut i självförakt : ”Jag var naiv som trodde att han skulle ändra sig, jag var dum i huvudet som trodde att han skulle ändra sig.”

Vad är då motsatsen till naiv? Vi brukar inte precis säga ”antinaiv”, för det finns faktiskt helt vanliga ord för den som har erfarenhet och förståelse. Mogen, t ex, vilket ju betyder något kvalitativt positivt (tänk bara på skillnaden mellan mogna syrliga äppel och omogna sura äppelkart..).

Det finns människor som blir mogna tidigt, men vanligare är att man behöver ha varit med om en hel del innan man mognar. Kanske behöver man t o m först bli ”gammal”, ett rakt kvantitativt mått som uttrycker antalet levda år men samtidigt bär på en negativ klang i vår kultur.

Ibland snubblar man emellertid över uttryck som för samman gammal med det positiva, det mogna, som exempelvis ”old is gold”. Vad känner du till för uttryck med liknande innebörd?

Allt gott

Bodil i vårsolen

7 kommentarer på “03. Inte naiv men väl mogen

  1. Positiva värdeomdömen runt saluförda ting låter höra sig: ”gammalt gediget husbygge – detta hem är rikt på antikt lösöre”… Och om de ”gamla goda tiderna”. Om levande varelser, utom ”gammmal och klok” eller ”gammal i gården”, svårare att finna uppskattande värdeord. Kanske talas det ibland om ”goda eller trygga gammaldags helyllemänniskor”, avseende moralisk värdeefterlevnad = ”gammal och pålitlig”. //Naiv: positivt om den okonstlade, naturliga och uppriktiga människan har väl för många snarast sin motsats i cynisk: hänsynslöst fräck och föraktfull – kanske hundlikt fostrad till att kallt beräknande nyttja djur och natur mm. I min ordbok också beskriven som hänsynslöst uppriktig – LIKSOM den naivt okunniga/grönsura… //Bl a på grund av våra båda hjärnhalvor lär vi ju ha obalanserad risk att alltför mycket värdesätta omgivningen i föregivna motsatsförhållanden. Som omoget sur mot övermoget rutten/cynisk. Där mogen bli det bästa på treskalig våg. Vi skulle nog må bättre i vårt samhälle om vi godtyckligt polariserar mer sällan – i stället går in för ökad nyansering. Medan uttryck som normal kontra onormal etc allltmer ses som statistiskt abstrakta och ohanterligt klumpiga mätvärdeord, bl a när människokvalitet bedöms.
    Tror
    kes

  2. ”Gammal är äldst” – men har det enbart positiv klang…

    Och så ett citat 🙂 om mognad: ”Mognad är konsten att kunna erkänna någontings värde i stället för att obarmhärtigt klassa ned någonting så snart man blir besviken över dess begränsningar.” /Kate Millet

  3. Det har sagts att historien styrs av småsaker.Så är det också medmänniskors liv.Under en tidsperiod fattar du en rad beslut,var ock ett tillsynes betydelselöst.Men summan av dessa beslut avgör resultatet av ditt liv. Ett framgångsrikt liv beror på utveckligen av en högre procent visdom än misstag. (citat)-Norman Vincent Peale. / Tankar från Birgitta

    • Hej, Jitka,

      Ja, det är svårt att inte le över hela ansiktet – och behålla glädjen en lång stund. Också för att det lite berör det Kurt skriver om 14/4 – att det är lite åldersblandat… Vad vet du om de här kvinnorna, förresten? Det fanns ju fler youtube-klipp som för mina ovana ögon ser ut att ha samma upphovskvinnor.

      Allt gott

      Bodil

  4. De verkar vara rätt populära på You Tube. Jag har aldrig hört om dem förän jag såg klippet på Aftonbladet. Jag tittade på det mest för de vackra folkdräkterna (jag har alltid älskat ryska sagor, folksånger mm och illustrationer i sagoböckerna). När jag tittade på klippet tyckte jag att de var underbara!

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Buranovskije_Babusjki
    http://www.buranovskiebabushki.ru/
    deras webbsida
    Granja Bajsarova (62 år)
    Alevtina Begisjeva (56 år)
    Zoja Dorodova (71 år)
    Galina Konjeva (73 år)
    Natalja Pugatjova (76 år)
    Valentina Pjattjenko (74 år)
    Jekaterina Sjkljajeva (74 år)
    Olga Tuktarjova (43 år) – artistisk direktör
    Elizaveta Zarbatova (86 år, följer inte med på turnén)
    Jag läste på rysk Internet:
    De kommer från Udmurtien, Malopurginskogo , vid Ural.
    De lever enligt gamla traditioner, som i århundraden gått i arv från generation till generation, ett enkelt vanligt liv på ladet i en liten by Buranovo De bor i självförsörjande jordbruk, odlar potatis, håller husdjur, går i kyrkan, uppträder med folksång och sjunger i folkdräkter på udmurtiska (språket).
    De deltog första gången 2010, kom trea.
    72-åriga förskollärare Galina har startat gruppen. De skickade två låtar till ”Eurovision” 2010 och blev inbjudna, åkte till Moskva och kom trea. Tittarna blev mest överraskade, att de vågade lämna sin by så gamla, och åka hela vägen till Moskva. Låten skrevs 10 år tidigare av Elizabeth Filippovna Zarbatova, 84 år. Nu sjunger de även Beatles.
    Det etniska projektet ”Buranovskie mormor” väckte intresse inte bara i Ryssland utan också i världen.
    De är inte den enda gruppen av gamla kvinnor som uppträder på detta viset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.