01. Idem och ipse, tredje inlägget

Hej,

I mitt vridande och vändande på årsringarna och äldreblivandet har jag många gånger tänkt att det här måste människor ha funderat över i alla tider – ungefär som Gunnar Ekelöf skriver i det citat som Peter Englund lagt ut på sin akademiblogg:

”När man kommit upp i åren intresserar bokfloden på höstarna mindre. Det beror på att man märker – eller kanske att man helt enkelt fått mera tid att märka – hur mycket man inte läst, inte hunnit med att läsa. Därför vänder jag mig åter och åter till klassikerna, och inte bara de guldkantade utan också de silver eller bronskantade, ja, gärna de halvt eller helt anonyma av vilka det bara finns papperslappar kvar som inte skulle räcka till att rulla en cigarett med. Jag lär mig då också något om den mänskliga etologin, det mänskliga beteendemönstret sådant det varit sedan tusentals år. Jag kan med mera ro anse den s.k. dagsdiskussionen, vare sig den gäller könsroller eller månfärder, för allt det där är egentligen gammalt nytt, vare sig det just nu betraktas som ”aktuellt” eller inte. Evigt aktuellt är däremot betraktandet av sådant som hör till livets grundschema: födelsen, kärleken, sinneslusten, hatet, ledan, döden. Det står på våra tidningars förstasidor i dag. Det stod på kilskriftstavlorna.”

Känner du igen dig? Vad spelar det egentligen för roll om en bok är den allra senaste – egentligen är det ju bara läsvärdheten som är det viktiga.

I det lite kortare perspektivet: numera kan ju redan en bok som har bara ett fåtal år på nacken vara svår att få fatt på i tryckt form. Men numera finns ju möjligheten att göra utgångna böcker tillgängliga på nätet, och i sommar kompletteras min långa lista av ”Böcker på internet” på min hemsida med tre av mina tidiga tidsböcker: Tankekraft, I tid och otid och Vunnet och försvunnet. Också de förefaller mig numera mycket handla om ”idem” och ”ipse”.

Allt gott

Bodil

1 kommentar på “01. Idem och ipse, tredje inlägget

  1. Jag håller helhjärtat med dig, Bodil – och har för mig att fler än jag med åren lättare blir ögonansträngt hjärntrött och därför inte orkar läsa allt möjligt av sådant som just är i ropet. Väldigt bra med dessa dina tre ”gamla” titlar på nätet nu. Har inte läst dem förut men ska äntligen göra det, i relativa sommarfriden framöver..
    Om du tittar in på min auroraår-blogg finner du att jag där länkat över till ett par intressanta SvD-essäer. Jag gissar att du redan läst dem, men om inte så vill jag tipsa om att åtminstone den ena kan vara mycket givande för oss som vill delta i utforskandet kring dina nygamla horisontförskjutningar. Det gäller den om meditativa mystikupplevelser, ev. ledda av fala präster och dylika, skriven av din Lundakollega Antoon Geels. Jag tror att den kan ha initierats av ditt idem-ipsetema här.
    God Sommar!
    önskar kes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.