5. Att veta tillsammans

Hej,

Om man inte vet vad man kan lita på (och vem!), börjar man till sist misstro allt och alla. En värld utan gemensam trygghet i en delad kunskap blir instabil, ja, rentav farlig. Visst vill alla ha tankefrihet, visst måste var och en kunna hävda sin egen rätt att tänka på sitt sätt. Men det är med tankefrihet som med alla andra friheter – man orkar inte med dem in absurdum. En total misstro mot etablerade sanningar kan skapa ett sådant tanketvång att man får för sig att man själv ska klura ut allt. Det varken kan eller orkar man, så då blir man i gengäld osäker. Och därmed ett lätt offer för dem som vill profitera på den förvirring som utgör en utmärkt grogrund för deras (som de säger) alternativa ”fakta”.

Allt gott, bl a mer som vi vet tillsammans!

Bodil

5 kommentarer på “5. Att veta tillsammans

 1. Bodil, när jag läser detta kan jag inte låta bli att tänka på läget idag i Coronavirusdiskussionen. De allra flesta kan och vet nästan ingenting om Coronavirus. Några kan nästan allt. När då dessa, till exempel Anders och Björn, tycker helt olika i media blir det väldigt frustrerande för alla som vill förstå. Man tänker att någon måste ha fel. Eller någon måste dölja något. Och så sprids misstron. Och ångesten. I värsta fall missar man då det vi faktiskt verkligen VET. Till exempel att det viktigaste varje människa själv kan göra är att sluta att peta sig i ansiktet, näsa, ögon eller ögon, med otvättade eller ospritade händer. Något de allra flesta utan att tänka på det gör varje timme. Vi VET att massor av människor kommer att få Coronavirusinfektionen. Att de flesta inte kommer att veta om det. Men också att några kommer att dö. Precis som varje år med influensa. OM just jag blir smittad så talar det allra mesta för att det kommer att gå bra. Vi HAR världens bästa sjukvård för akuta sjukdomar.

  • Hej, Åke,
   Ett så starkt exempel! Det hade vi ju inte när vi nyss lämnade vårt manus, men det pekar i samma riktning: samtalet behöver fortsättas!
   Om jag för en sekund återvänder till tiden: tänk så mycket av all den tid som alla vi människor har just idag som går åt till oro kring Coronavirusets verkningar!
   Och så mycket mindre oron skulle bli med yttringar inte bara för hälsan utan också för BNP:n och samvaron och kulturen och …, om alla hade en inre checklista för
   1) Detta kan jag göra för mig själv och för min omvärld
   2) Detta gör andra just nu, för större trygghet för oss alla.

   Själv störs jag av dominansen i media – relativt sett har ju inte coronaviruset någon större betydelse jämfört med alla pågående krig och katastrofer och sjukdomar, hat, svält och fattigdom. Men jag påminns om det minst fem gånger om dagen. Ändå har jag ingenstans sett listor enligt 1) och 2) ovan. Åke, sprider ni sådana på Öland? Och vill du lägga ut en sådan här som komplement till din kommentar här?

   Allt gott
   Bodil

   • Som framgår av mitt förra inlägg är det svårt att få enighet i frågor som denna. Jag vill därför poängtera att jag bara kan ge min bild, min uppfattning. Men den är jag så säker i att jag ger den både mina närmaste och mina näst närmaste, dvs mina medarbetare och mina patienter;
    Vänj dig vid tanken på att risken är ganska stor att du förr eller senare kommer att smittas av detta Coronavirus och att du då med stor sannolikhet kommer att få en lindrig luftvägsinfektion. Det finns en liten risk att du får en värre luftvägsinfektion. Och det finns en ännu mindre risk att du kommer att bli riktigt allvarligt sjuk. Allt detta som vid vår “vanliga” influensa. Fast kanske lite mer. Då har du avdramatiserat faran i stället för att demonisera den.
    Sedan kan du som alltid göra en hel del själv för att minska just Din risk. Där är det viktigaste just en god handhygien och att HÅLLA HÄNDER OCH FINGRAR BORTA FRÅN DITT ANSIKTE! Den viktigaste spridaren av virus till dig själv är – du själv! Tänk på hur många handtag du tar i som många före dig tagit i. Det gör inget så länger du håller dina händer borta från ditt ansikte. Virus går inte genom huden, men älskar att ta sig in genom ögon, näsa eller mun Om du bara måste peta dig i näsan, gör som Pippi Långstrump sa, gör det när ingen ser dig, OCH när du har tvättat händerna! Ser du folk som hostar och nyser kan du om möjligt hålla dig minst en meter bort. Följer du dessa enkla regler så minskar du påtagligt din risk inte bara för Corona, utan för alla andra virus också.

    • Hej, Åke,
     Fint att du ger dina regler också till mig och till alla andra som läser den här bloggen.
     Det vi själva kan göra är alltså:
     1. Ägna oss åt det vi vill vara engagerade i och inte lägga för mycket tid på att spiralisera kring Corona-viruset!
     2. Hålla tassarna borta från ansiktet – det är där vi har oskyddade öppningar. Självklart är det så – men jag har faktiskt inte tänkt på det tidigare!!
     3. Inse att vi förr eller senare kommer att smittas av detta virus men troligen inte bli särskilt sjuka av det och – om det dröjer några månader eller ett år – inte ens komma på tanken att det skulle kunna vara något Corona-artat.

     Vet du, för min del känner jag både tillit till det du skriver och en allmän trygghet inför det skrivna.

     Allt gott
     Bodil

 2. Precis så Bodil!

  Å vad jag önskar att alla nu så Coronastressade svenskar kunde vila i detta! Vi borde förhålla oss till Corona som till terrorhot; Inte packa ihop livet och samhället. Våra åtgärder mot Corona har hittills skadat Sverige och svenskarna oändligt mycket mer än Coronaviruset, och så kommer det tyvärr att fortsätta.
  Allt Gott!
  Åke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.