02. Kunskap som guldklocka

Hej,

På Sveriges Kommuner och Landstings blogg kring ”Bättre liv för sjuka äldre” skriver Irene Hedfors så starkt om sin upplevelse av Uppdrag Kunskap att jag gärna citerar det här rakt upp och ner./Bodil

”Kunskap min guldklocka

 Jag har hunnit bli 66. Tänk att det skulle ta så många år innan jag fick uppleva en grupp, där allas drivkraft är nyfikenhet och lust. Ingen deltar för sin försörjnings skull eller för att arbetsgivaren har beordrat. De flesta är i min ålder, en del yngre, andra äldre. Alla har en lång yrkeskarriär och en enorm erfarenhet. Enorm är ingen överdrift. Gruppen är mäktig, nästan magisk. Vad ska den kunna åstadkomma? Jag talar om Uppdrag Kunskap, finansierat av SKL och härbärgerat på Vårdalinstitutet inom Lunds universitet.

Man fick ansöka om att vara med i Uppdrag Kunskap med examensbevis, livsberättelse och en idé om vad man vill bidra med för att göra livet bättre för sjuka äldre. Vi är 20 utvalda. Jag ser min plats i gruppen som personlig skatteåterbäring eller ”min guldklocka” för lång och trogen tjänst inom kommunal och regional verksamhet.

Kan äldre förnya kunskapssamhället?

Uppdrag Kunskap leds av Bodil Jönsson, professor emerita, från Lund. Genom sina böcker, När horisonter flyttar sig – att åldras i en ny tid och Tid för det meningsfulla och fängslande föreläsningar engagerar och inspirerar hon oss. Lika naturligt rycker hon in och rycker upp oss, när aktiviteten på gruppens digitala forum är för låg. Det gäller att ligga i! Projektet kräver resultat. Bodil uppmuntrar oss att gräva bland våra erfarenheter och leta efter mönster och strukturer. Professor Gerd Ahlström, chef på Vårdalinstitutet, försöker fålla in oss erfarna yrkesarbetare i Akademiens formalia. Ingen avundsvärd uppgift men viktig för projektets resultat.

Vad vill vi bidra med? Här några exempel på rubriker: Seniorhalsa 2.0, Dialog och tillit i stället för kontroll, Fysisk aktivitet – hälsa för äldre, Att förändra vårdkulturen och Det existentiella samtalets betydelse. Detta är individuella bidrag. Ett lika intressant bidrag är det kollektiva: Kan detta unika kunskapsprojekt bidra med ny kunskap? Kan äldre förnya kunskapssamhället? Spännande frågor som får svar hösten 2014.”

IreneHedfors_thumbnail Irene Hedfors
Konsult, chefsnära tjänster

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.