69. Medborgarlön

Hej,

Dagens Nyheter hade på luciadagen en ganska så utförlig artikel om medborgarlön, se http://www.dn.se/ekonomi/finland-testar-statlig-medborgarlon/ . Artikeln handlade inte bara om att den ska provas i ett litet försök i Finland fr o m 1 januari utan innehåller också länkar till vad som pågår i andra länder kring medborgarlön. Dags att börja samtala om det här också?

Allt gott

Bodil

2 kommentarer på “69. Medborgarlön

  1. Hej Bodil!
    Så intressant att läsa dina tanker. För ett tiotals år sedan hade vi ett projekt i Sverige som jag inte minns namnet på men som gick ut på att etablerade arbetstagare fick ansöka om en betald tjänstledighet på ett år. På jobbet ersattes de av en lämplig arbetssökande som på det sättet fick in en fot på arbetsmarkanden medan den etablerade arbetstagaren kunde ägna sitt år till t.ex. vidareutbildning, resa, behandling eller annat önskvärt. Den som ersatte arbetstagaren fick någon form av lönebidrag. Jag vet inte hur utvärderingen av projektet såg ut, men jag har ofta tänkt att kanske skulle det vara en väg att gå, en annan form av medborgarlön. Säg att alla medborgare fick kanske 5 år med medborgarlön som faktiskt går att leva på, som denne kunde använda närhelst denne ville, i ett sträck eller uppdelade i olika perioder av livet. Kanske som ung för att resa eller för att bekosta eftergymnasial utbildning, som förälder för att vara nära sina barn, som medelålders för resa, rekreation, vidareutbildning eller självutveckling eller kanske som ett sätt att tidigarelägga sin pension. Tänk vilken potential… jag tänker att dessa år kanske för många också skulle tjäna som inspiration och motivation till nyskapande insatser för samhället. Kanske skulle nya företag utvecklas, ny motivation födas, globala samarbeten öka, fler unga våga utbilda sig inom högre studier där rädslan för att misslyckas med indraget CSN elimineras, öka barnafödandet, arbetsmarknadsutbyten, oändliga möjligheter… Vad kostnaden skulle bli och om det är möjligt vet jag inte men gott för nutidens ofta stressade individ. Vet du om dessa tankar finns hos fler än mig?

    • Hej,
      Jag minns det som att Miljöpartiet fick igenom detta s k “friår” i en politisk kompromiss. Något senare avskaffades det. Jag tror inte att det gjordes någon egentlig utvärdering – och jag har faktiskt inte en aning om hur en sådan skulle kunna se ut.

      Att det här är så problematiskt handlar mycket om att de omedelbara effekterna – de som noteras av alla dessa till tänderna rustade förespråkare respektive belackare – kan ha en viss karaktär, medan de mer långsiktiga effekterna kan vara helt annorlunda. Det är lite som när norm-pensionsåldern ska ändras – har då alla de gjort fel som nyss pensionerades enligt det gamla? De som enligt den tidigare normen nu skulle vara “lyckliga pensionärer”. Pensionärer är ju förresten något som också de minsta barn får höra talas om som att “de är för gamla för att arbeta”. Men när de barnen i sin tur blir “gamla”, har kanske allt som heter pension och pensionsålder avskaffats?

      Ja, lätt är det inte med alla förändringar, vare sig de abrupta eller de smygande. Men när något blivit så på tok föråldrat att det bara knakar i fogarna, så som vår tids syn på “arbete” och arbetsmarknad gör, då måste det ge vika för något nytt. Helst utan att alltför många hamnar i kläm.

      Allt gott
      Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.