2. Det är inte tid du har ont om

Jag vet att det kan kännas så, men det går faktiskt inte att ha ont om tid. Den kommer ju med precis samma hastighet som den försvinner, så inte är det den det är fel på. Men upplevd ”tidsbrist” har blivit till ett hjärnspöke och en skygglapp. Prova att tänka så här inför ett tänkt möte med någon av våra föregångare från den tiden då en människa blev kanske 35 år:

• Jag räknar med att bli åtminstone 70. Jag får alltså två liv jämfört med dig. Kanske kan jag rentav få tre, det vill säga bli 105? 100-åringar är inte längre ovanliga.

• När jag blir 70, kommer jag att ha en hälsa och en livskvalitet jämförbar med en 50-årings år 1970. Jag lägger alltså inte bara fler år till livet. Jag lägger också mer liv till åren.

• Tekniken gör numera att jag är befriad från många av de påfrestningar som du hade. Dessutom får jag en sådan utväxling genom tekniken på det jag faktiskt gör, så du kan inte ens föreställa dig den!
Efter ett sådant tänkt möte-i-tiden blir det snarast genant att hävda att vi numera har ont om tid. Människan har i själva verket aldrig förr haft så gott om tid som hen har nu!

Allt gott
Bodil

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.