117. Nytänkande kring ny pensionsålder?

Hej,

Somliga tankemönster är så sega att enda chansen att ändra dem kan vara i anslutning till att en annan förändring ändå ska ske. Frågeställningen här är därför: Vad är det för nytänkande som skulle kunna få sin grokraft just nu utifrån att pensionsåldern ändå snart ändras?

Jo, ett nytänkande som fokuserar att äldre medarbetare har andra styrkor än yngre. Att bara tänka på det utvidgade arbetslivet i termer av “more of the same”, dvs som ett par tre år till med arbetsuppgifter av samma karaktär som man haft tidigare, är alltför enkelspårigt för att vara lönsamt ens ekonomiskt. Garanterat tillför det varken den äldre eller den yngre arbetskraften så mycket som det skulle kunnat göra.

Hjärnforskningen av i dag visar entydigt att äldre är bättre på sammanhang (gamla och nya) än vad yngre är, är mer noga med mål och mening och har bättre kontakt mellan kunskap och känslor. Detta är inget som inträffar just omkring pensionsåldern utan är resultatet av en kontinuerlig förändring genom livet. Arbetslivet skulle rimligen  ta hänsyn till detta successivt, men när nu så inte skett, är det åtminstone läge att ta fatt på det nu och fundera över:

Nya former för prestigelös samverkan mellan yngre som tveklöst är bättre på nya detaljer och  äldre som lika tveklöst är bättre på sammanhang.

Andra arbetsuppgifter för äldre än att “bara” fortsätta som tidigare. Sök på “Uppdrag kunskap” på den här bloggen, så får du många uppslag – eller gå till www.uppdragkunskap.se .

Ett annat chefskap vad gäller äldre medarbetare. Många av de äldre kan ha mest att tillföra genom att friare än tidigare få välja sina arbetsuppgifter (och hur de utför dessa) utifrån aktuell kombination av intresseinriktningar,  lärande och utvecklingslägen.

Allt gott

Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.