103. Om klockan som går baklänges

Hej,

Hela poängen med pengar är att de ska fungera som bytesmedel och att de pengar som eventuellt blir över ska kunna investeras för framtida bruk, dvs sättas i arbete.
För det ändamålet finns det banker som ska kunna ta emot kapital (låna in mot ränta) och ge ifrån sig kapital (låna ut mot ränta). Insättningarna ska alltså möjliggöra framtiden, inte bara för den som sätter in pengar (och får ränta) utan också för dem som behöver pengarna för något framåtriktat och alltså vill låna av banken (mot låneränta). Själv kan man också sätta pengar i arbete genom att  investera i aktier, stiftelser och fonder. Allt detta säger ”framåt, framåt”. Det har alltså samma riktning som tiden.

Men vad säger vår samtids minusränta?! Jo, att vi ställt om våra ekonomiska klockor till att gå baklänges. Vi är nämligen inte där framme ännu, det är bara som vi låtsas. Vill vi veta vad klockan är NU måste vi från den ekonomiska låtsastidpunkten vrida klockan tillbaka till nuläget. Va?! Samtidigt som vi i det livs levande livet växer och utvecklas i framåtriktningen.

Själv  blir jag inte så lite förvirrad och illamående av samtidiga klockor som går på olika håll – som i Alice i Underlandet, ungefär. Nog borde minusräntan i sig ses som ett skarpt tecken på att vi måste ta oss ut ur Prenässansen (vår samtids tidsålder) och sluta upp med att hela tiden ta ut saker i förskott? 

Allt gott

Bodil

Publicerad i Okategoriserade
4 comments on “103. Om klockan som går baklänges
 1. claes hemberg skriver:

  Bodil,
  jag undrar hur vi ska ta oss ur den här rävsaxen…
  kruxet är ju att tiden har gått långsammare och långsammare under så många år – senaste 30 åren. (räntan har ju fallit alla dess år) Att den ekonomiska tiden nu dessutom går baklänges i över två år är mer än förvirrande… Frågan är nu hur hitta tillbaka till en tid som börjar gå framåt igen? Törs vi titta framåt är frågan. Stalltipset är att omställningen kommer ta mycket lång tid. Flera årtionden /claes

  • bodil skriver:

   Hej, Claes,

   Vilken backlash på den påstådda framtidsinriktningen om det faktiskt är som du antyder: att man kanske inte VÅGAR titta framåt …
   Steg 1 måste väl rimligen vara att det blir fler än jag (och du?) som känner sig illamående vid tanken på att vi håller oss med klockor som går åt olika håll.
   Det steget kan vi kanske hjälpas åt med?
   Då har vi i alla fall knuffat utvecklingen ett litet steg framåt!

   Allt gott
   Bodil

 2. Helen Svensson skriver:

  Hej Bodil,

  Ända sedan gymnasiet för snart 30 år då vi läste lite företagsekonomi har jag haft svårt för ekonomiska resonemang eftersom jag upplever resonemangen ologiska utifrån ett naturvetenskapligt perspektiv. Jag upplever nämligen att du kan göra lite vad du vill med siffrorna för att få önskat resultat. Och det är väl så med minusräntan också? Man vill stimulera företagen, konsumtionen, arbeten…

  Undrar hur länge till detta kan pågå?

  Hälsningar
  Helén

  • bodil skriver:

   Ja,
   Visst är det även vad gäller ekonomin så som Ferlin sa att mitt golv är en annans tak. Så det kan verka som om det handlar om vems perspektiv man tar.
   Men det finns undantag. Dit hör att energi inte kan förstöras/förbrukas/skapas utan bara omvandlas mellan olika former. Dit hör också att tiden har en riktning: framåt. Den kan inte gå lite hur som helst, inte bakåt, inte åt sidan. Därför: om räntan ska fylla sin gamla funktion och medverka till att pengar sätts i arbete för framtidens skull, måste den vara positiv. Men det är klart: om den bara är ett leksaksverktyg som frikopplar sig från tiden, då kan den naturligtvis i rofferiets namn få bli hur negativ som helst för då har den ju inte ett dugg med vår gemensamma framtid att göra. Och då tycker jag att det är ett mycket intressant tecken i tiden, ja, ett bevis, på den samtida ekonomins orimlighet att räntan är negativ trots att vare sig livets eller fysikens tid samtidigt börjat gå baklänges.

   Allt gott
   Bodil

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on