122. Permanentning av sextimmarsdagen

Hej,

År 2015 började man prova sextimmarsdag på operationsavdelningen inom ortopedi i Mölndal. Det slog väl ut och ledde till att försöket förlängdes på ett år. Och ett år till. Nu har man bestämt sig: så här ska det förbli.

Fördelen är att den berörda personalen är positiv, sjukskrivningarna har minskat och det går att bemanna två operationsskift per dygn. Därmed minskas köerna och den befintliga utrustningen kan utnyttjas större del av dygnet.

Vill du läsa mer, så kolla här.

Allt gott

Bodil

3 comments on “122. Permanentning av sextimmarsdagen
 1. J-Å skriver:

  Hej

  Jo, sextimmarsdag tycker jag verkar vara en bra idé, och som gynnar både individ och samhälle. Även rent ekonomiskt, vilket annars brukar vara en stötesten. Någon form av en liten medborgarlön ser jag också som något som ligger inom en ganska snar framtid.

  PS. Jag har även en fundering som inte har med ämnet att göra, men som jag tycker att det skulle vara trevligt om du ville svara på, och det gäller ett citat från Tage Danielsson. Citatet: “Utan tvivel är man inte klok”. Jag tyckte länge att det var väldigt klok sagt, men efterhand så dök en annan tanke upp som sa att utan tvivel är man klok, och jag tyckte att det lät väl inte heller så dumt? Att det låg något i det. Vad tycker du?

  Mvh
  Jan-Åke

  • bodil skriver:

   Hej, Jan-Åke,
   Jag känner igen själva processen: att man först tänker att något är rätt och bra och sedan börjar fundera i termer av “Tänk om det är precis tvärtom!” Det är ju bara det att i det här fallet biter man sig liksom i svansen: att börja tvivla på att utan tvivel är man inte klok och alltså tänka utan tvivel är man klok, dvs det öppnar för båda situationerna. Men om man utgår från utan tvivel är man klok, kan man komma alldeles fel.

   För visst är det så att det finns massor i vår tillvaro som vi gör klokast i att hålla utanför varje tvivel – dit hör exempelvis flertalet natur”lagar”. Tror man att dessa har en provisorisk karaktär, vågar man knappast leva, långt mindre handla.

   Allt gott
   Bodil

   • J-Å skriver:

    Hej Bodil

    Tack för ett intressant svar. Fastän jag bara i ringa grad sysslat med naturvetenskap så tycker jag mig ändå förstå en del när du i olika frågor förklarar saker utifrån ett naturvetenskapligt perspektiv. Jag tycker mig kunna följa dina tankemönster (åtminstone delvis). Fast helt enkelt är det inte alltid det här med fysiken. Jag såg en artikel i SvD (se länk) som fick mig att reflektera en stund. Det gäller bland annat det här med strängteorin. Jag tror att vi genom den så kallade strängteorin är något på spåren. Jag tror att det är där vi ska ”gräva”. Vad tror du?

    Med vänliga hälsningar
    Jan-Åke

    https://www.svd.se/mork-materia-en-symbol-for-vart-hopp-om-ett-framtida-ljus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.