Teknik och förståndshandikapp


Förord

Detta är en bok till dig som är intresserad av hur människor med förståndshandikapp har det, och hur deras situation kan förändras. Den kan läsas både av den, som främst har en allmänmänsklig bakgrund till sitt intresse, och av den som har ett professionellt engagemang (vare sig det är ett pedagogiskt, psykologiskt eller socialt sådant). Man behöver inga tekniska förkunskaper för att kunna tillgodogöra sig boken.

Manuset har vuxit fram inom CERTEC, Centrum för Rehabiliteringsteknik, vid Lunds tekniska högskola. Den är skriven i jag-form av två olika personer. "Jag" i kapitel 1-3 är Arne Svensk, "jag" i kapitel 4 är Bodil Jönsson. Båda ställer vi oss bakom innehållet i hela boken.

Författarnas bakgrunder är olika. Arne Svensk har arbetat inom omsorgsverksamheten i Lund i 20 år (de 10 senaste åren som föreståndare för elevhem och gruppbostäder), men hans ursprungliga utbildning var till civilingenjör. Bodil Jönsson är fysiker. Hon är initiativtagare till CERTEC och leder f n dess verksamhet.

Boken ger inte bara många exempel på teknik för förståndshandikappade människor, utan den strukturerar också dessa exempel till teorier för hur förståndshandikappsteknik bör utformas. Vidare behandlar boken hur omsorgspersonal genom teknik kan få stöd i sitt svåra arbete. I ett kapitel om "Expertsystemet Svarne" beskrivs t ex hur teknik i form av ett expertsystem kan medverka till att personal bättre kan hantera våldsituationer. Det är Arne Svensks förtrogenhetskunskap som genom tillkomsten av "Svarne" kunnat ges en sedan utformning att den är tillgänglig också för andra.

Slutkapitlet handlar om Isaac, en personlig elektronisk assistent för förståndshandikappade. Den utvecklas f n vid CERTEC i ett samarbete mellan Lars Philipson, professor i datorteknik och ledare för teknikutvecklingsfasen av Isaac, och Bodil Jönsson, CERTEC. Isaac utnyttjar långt mer avancerad teknik än vad man kan hitta ens i de multinationella koncernchefernas attachéväskor. Ändå är detta med en personlig elektronisk assistent för människor med förståndshandikapp egentligen inte märkvärdigare än att ge rörelsehindrade tillgång till elrullstolar. Lars Philipson säger sig aldrig ha varit med om ett projekt där nyttan av att använda den senaste datortekniken varit så tydlig som vad den är i just Isaac-projektet.


Tack till alla er som hjälpt oss genom konstruktiva samtal och idéer! En speciell tanke går till alla de teknologer (studenter) vid LTH som inom CERTECs kurser utvecklar sådana hjälpmedel som du möter exempel på här och var i boken.

Arne Svensk and Bodil Jönsson


Innehållsförteckning
1. Inledning
2. Naturlig intelligens
3. Artificiell intelligens
4. Isaac