Bodil Jönsson, Nina Reistad

Experimentell fysik


Temperaturenheter



Innehållsförteckning

Temperaturenheter
Dagens temperaturdefinition
Något om temperaturomfång


Man mätte temperatur också innan man insåg skillnaden mellan värme och temperatur. Redan 1592 konstruerade Galileo Galilei en lufttermometer och under 1600-talet fanns det såväl vatten- som alkoholtermometrar. Men Isaac Newtons konstruktion från 1701 var nog den första användbara termometern. Det var en oljetermometer med fixpunkterna vid frysande vatten (0 grader (lat. gradus - steg)) och människans kroppstemperatur (12 grader). Året därefter gjorde en fransk läkare och fysiker, Guillume Amontons en viktig upptäckt: vatten kokar vid en bestämd temperatur.

Vägen mot en gemensam temperaturskala har varit (och är!) lång. Vi inleder med en kommentar till nedanstående figur:

Vägen mot en gemensam temperaturskala har varit (och är!)
lång.

Den danske astronomen Ole Römer försökte i början av 1700-talet etablera en universell temperaturskala. Han ansåg att alla temperaturer skulle vara positiva, varför han som nedre fixpunkt för sin skala valde det kallaste han kunde åstadkomma i sitt laboratorium: en blandning av salt och frysande vatten. Kokande vatten fick temperaturen 60 grader och vatten frös därför vid 7,5 grader.

Tysken Daniel Gabriel Fahrenheit blev intresserad av Römers arbete, men det påstås att Fahrenheit missförstod sin danske kollega. Då Römer beskrev sitt arbete hade han använt det tyska ordet "blutwarm" för den övre fixpunkten. Med "blutwarm" menade han varmt som kokande vatten, men Fahrenheit gjorde en bokstavlig tolkning. Som övre fixpunkt valde han människans normala kroppstemperatur, som han gav värdet 22,5 grader. Som nedre fixpunkt använde han smältande is och gav det temperaturen 7,5 grader, identiskt med värdet i Römers skala. Mycket snart tyckte Fahrenheit att siffrorna var lite otympliga, och år 1717 ändrade han dem till 96 respektive 32 grader.

Som bekant varierar människans kroppstemperatur. I ett försök att definiera sin skala bättre mätte Fahrenheit temperaturen för kokande vatten och fick den till 212 grader. Sedan visade det sig tyvärr att kroppstemperaturen var 98,6 Fahrenheit trots att den definierats till 96! Fahrenheits kvicksilvertermometrar var inte tillräckligt bra - glasrören hade för låg noggrannhet på sina tvärsnittsareor.

Svensken Anders Celsius föreslog 1742 en temperaturskala där den nedre fixpunkten sattes till 100 grader och den övre till 0 grader (smältande is respektive kokande vatten). Celsius var verksam i Uppsala liksom kollegan Carl Linnaeus, adlad von Linné, som år 1750 vände celsiusskalan. På engelska heter celsiusskalan hundragradsskalan - graderna är "centigrades".

Både Celsius och Fahrenheits skalor har två välbestämda fixpunkter. För att kunna dela fixpunktsintervallet i lika stora delar måste man använda någon materialegenskap, som varierar med temperaturen. Det kan vara t ex volymsändringen hos kvicksilver eller resistansen hos en metall. Genom att interpolera* linjärt mellan fixpunkterna får man mellanliggande temperaturer.


Dagens temperaturdefinition

Temperaturskalan är enligt internationell överenskommelse baserad på den termodynamiska temperaturen T med en teoretisk väldefinierad nollpunkt. Genom en internationell överenskommelse 1954 definierades vattnets trippelpunkt, jämviktspunkten för ånga, vätska och is (se också s 6) till 273,16 K (kelvin). Enheten 1 K bör ses som en hyllning till Lord Kelvin, som redan 1852 insåg att det var möjligt att hitta en temperaturskala med en teoretisk anknytning till värmerörelsen. Celsiustemperaturen t är

t = T - 273,15

I praktiken används en modifierad temperaturskala med givna fixpunkter och föreskrivna sätt att interpolera*.

* interpolera = utgå från att ett experimentellt fastställt samband gäller också mellan mätpunkter.


Något om temperaturomfång

Det kan inte bli kallare än - 273,15 °C, dvs 0 K. Den lägsta uppmätta temperaturen är 5 · 10-7 K. I en vätebombs explosionscentrum är temperaturen 20 millioner grader.

Solens effektiva yttemperatur är 5570 K, medan solkoronans temperatur ligger på c:a 1,5 millioner K. Stjärnor i mer avancerade utvecklingsstadier har temperaturer kring 109 K.

I de kosmiska stoftmoln, där stjärnorna håller på att formas, kan det råda temperaturer på bara några få kelvin. Den kosmiska bakgrundsstrålningen, dvs det ljus som en gång lyste upp "Big Bang", motsvarar temperaturen 2,76 K.

Den europeiska fusionsanläggningen JET (Joint European
Torus) med bl a Sverige som intressent är belägen i
Culham utanför Oxford.

Den europeiska fusionsanläggningen JET (Joint European Torus) med bl a Sverige som intressent är belägen i Culham utanför Oxford. Här försöker man utvinna kärnenergi genam sammanslagning (fusion) av atomkärnor. För ett tekniskt utnyttjande anses de tunga väteisotoperna deuterium och tritium vara de mest aktuella bränslena. För att åstadkomma en effektbalans måste temperaturen överskrida 107 - 108 K. JET är en tokamak, vilket i princip innebär att plasmat är inneslutet i en ring (en torus) med ett D-format tvärsnitt. Dimensionerna på D:et är 1,25 x 2,1 m, storradien på ringen är 2,96 m, den torodiala magnetfältstyrkan är 3,5 T och plasmaströmmen är 4,8 MA !! Storleken framgår delvis genom en jämförelse med människan vid pilen.

Dessa höga och låga temperaturer förekommer normalt inte på jorden. Visserligen gör man stora ansträngningar för att under kontrollerbara former nå upp till 108 - 1010 K, det så kallade "break-even" då de viktigaste fusionsprocesserna börjar producera lika mycket energi som man tillför.* Men den högsta uppmätta naturliga temperaturen på jorden är 57,7ºC medan den lägsta är - 88,3ºC. Den normala gränsen för vad en människa kan tåla vid hög luftfuktighet ligger strax över 100ºC. (Några galna amerikanska flygare har dock rekordet, 204ºC! Betänk att människans normala kroppstemperatur ligger vid 37ºC och att oxkött blir en saftig biff redan vid 63ºC).

* Nu, 1989, har även s k "kall fusion" presenterats som en möjlighet.

Till föregaende kapitel Till Innehållsförteckning Till nästa kapitel

Hemsida | Sök på servern | E-post till Webmistress | Personal och adresser