Bodil Jönsson, Nina Reistad

Experimentell fysik


Massenheter



Sveriges riksnormal för massa.

Sveriges riksnormal för massa.

Massenheternas historia går i franska revolutionens yra. Den revolutionära regimen satsade på vetenskapen. Förnuftet skulle segra. En av de första uppgifterna var att bringa ordning och reda i måttsystemet. År 1791 utsåg den franska nationalförsamlingen en av landets ledande vetenskapsmän, kemisten Antoine-Laurent Lavoisier, till att skapa en ny massdefinition. Normalen skulle baseras på vikten av en känd volym vatten, vars dimensioner kunde knytas till den dåvarande meterprototypen. Lavoisier var välbärgad av födseln men ingen adelsman. Han hade köpt sig en tjänst i "La Ferme Generale", ett litet men rikt bolag som drog in skatt till kungen. Män som Lavoisier identifierades till en början med revolutionen, men hans tidigare förbindelser med det gamla Frankrike kom att kosta honom livet. Han blev i revolutionens anda giljotinerad år 1794.

Den kommitté som Lavoisier hade organiserat slutförde emellertid arbetet år 1798. Den bestämde massenheten ett kilogram till massan av en kubikdecimeter destillerat vatten vid 4 grader celcius. (Det är alltså ingen tillfällighet att densiteten för vatten är ungefär 1 kg/dm3.)

Man konstruerade en kilogramstandard, vilken utgjordes av en platinacylinder, vars höjd var lika med dess diameter och vars vikt justerades efter den nämnda vattenmängden. Den 22 juni 1799 deponerades denna prototyp i Archives de la Republique utanför Paris. 1875 beslöt man att ersätta den ursprungliga arkivstandarden med en mer beständig. En cylinder med höjd och diameter lika med 39 mm av en legering bestående av 90% platina och 10% iridium antogs 1889. Förutom denna finns 6 stycken så kallade "temois", tre arbetsprototyper samt ett antal nationella prototyper. Kilogramprototypen och de övriga standarderna används mycket sparsamt då man är rädd för att skada ytorna. De förvaras i ett källarutrymme bakom 3 järndörrar, vilka endast kan öppnas med tre olika nycklar som i sin tur förvaras av tre olika personer.

Det förefailer kanske opraktiskt att basera en grundenhet på en enda prototyp. Kilogrammet kan på det här sättet bara reproduceras i Paris och vad skulle t ex en tysk direktträff under andra världskriget ha inneburit? För närvarande anses det emellertid omöjligt att ersätta prototypen, eftersom kilogrammet kan reproduceras med en noggrannhet på ca 0,01 mg, dvs en relativ onoggrannhet på 10-8. Någon praktisk länk med denna noggrannhet mellan atomära och vägbara massor har man ännu inte funnit. Annars hade troligen massenheten på samma sätt som t ex tidsenheten definierats utifrån atomära storheter och förlopp.

Väger muskler mer än fett?

Fråga: Tack för en intressant och läsvärd läkarspalt. Jag har några frågor, vilka jag gärna vill ha svar på: Väger muskler mer än fett? Jag har hört att kålrabbi inte har några kilokalorier - är detta riktigt? Och hur är det med morötter'!

Svar: 1 kg muskler väger lika mycket som 1 kg fett, men det behövs mer fett för att få ihop ett kilo - med andra ord är musklers kilovikt större och de väger därför mera än fett. Naturligtvis finns det kalorier i både kålrabbi och morötter, men inget man blir fet av!

Det är inte alltid det räcker att definiera enheterna noggrant. Begreppen måste också vara klara!
Ur en läkarspalt i tidningen Arbetet 15/21986.

Till föregaende kapitel Till Innehållsförteckning Till nästa kapitel

Hemsida | Sök på servern | E-post till Webmistress | Personal och adresser