Bodil Jönsson, Nina Reistad

Experimentell fysik


Enhetssystem, speciellt SI-systemet



Man skulle kunna välja att inte ha några enheter alls och beskriva alla mätresultat som kombinationer av fysikaliska konstanter. En annan möjlighet är att bygga upp ett enhetssystem baserat på ett antal grundenheter, ur vilka sedan alla andra enheter uttrycks som kombinationer. Grundenheterna kan göras beroende eller oberoende av varandra. Av praktiska skäl, historiska orsaker, teoretiska grunder eller ibland ingen anledning alls, har vi idag ett enhetssystem baserat på ett fåtal grundenheter. Några av dessa är oberoende av de övriga.

Det spelar ingen roll hur stora enheterna är - bara de är lika överallt. Egentligen är det inte konstigt att ett kilogram väger vad det gör eller att en meter är precis så lång som den är. Man har valt storleken på enheterna så att de är "lagom" stora. Massenheten ett kilogram är lagom - en människa väger ett antal kilogram. Längdenheten en meter passar eftersom vi är en till två meter långa. Temperaturenheten en C är lämplig. Vi kan känna en temperaturskillnad på några grader. Vi förstår dessutom någon storleksordning större eller mindre - vi har en uppfattning om hur långt 1000 meter eller 0,001 meter är.

Människan har skapat enheter efterhand som det har funnits behov av att mäta olika storheter. De flesta enheter var ursprungligen knutna till vardagliga företeelser och de var sällan kopplade till varandra. Enheten för längd var ibland storleken av en kroppsdel (längden av en fot, bredden av en hand), ibland rent av 3 havrekorn i rad (en amerikansk inch). Areaenheten kunde vara den areal som motsvarade en tunna utsäde (tunnland). En tidig definition av den engelska "yarden" var "avståndet mellan kung Edvards nässpets och det mellersta fingret när han höll armen utsträckt". Följden blev ett stort antal olika enheter för samma storhet. Man valde inte samma enheter i olika länder och landsändar, inte heller i skilda branscher. Mångfalden av enheter orsakade (och orsakar) kommunikationsproblem mellan länder och mellan skilda tekniska och naturvetenskapliga verksamhetsområden.

Ett universellt enhetssystem med en teoretisk anknytning, där enheternas storlek går att bestämma med stor noggrannhet, är naturligtvis att föredra. Mot denna bakgrund föreslog den italienske fysikern Giovanni Giorgi ett enhetsystem baserat på bl a grundenheterna en meter, ett kilogram och en sekund. Efterhand fick idén flera förespråkare, och 1948 togs principerna upp i flera internationella organ under arbetsnamnet "Giorgisystemet". Först 1954 hade man utformat ett nytt enhetssystem som 1960 fastställdes med namnet Systéme International d'Unités och beteckningen SI.

SI-systemet är idag uppbyggt kring 7 stycken grundenheter, varav 3 stycken är oberoende av de övriga (enheterna för massa, tid och temperatur). De övriga (enheterna för längd, elektrisk ström, ljusstyrka och substansmängd) är kopplade till vissa av de övriga. Som tillägg finns två stycken supplementenheter (för plan vinkel och rymdvinkel), 19 härledda enheter med egna namn (t ex joule, watt och newton). Av praktiska skäl använder man dessutom ett antal tilläggsenheter tillsammans med SI-enheterna (t ex timme, minut och elektronvolt).

Några kommentarer: Massenheten, ett kilogram, är den enhet, vars definition klarat tidens tand längst. Massenheten har den mest materiella definitionen - den finns som prototyp. Den skulle gå att ta på, om inte detta varit absolut förbjudet och förhindrat.

Enheterna är beroende av varandra. Substansmängden 1 mol kräver för sin definition att massenheten 1 kg är definierat. Något olyckligt är det att substansmängden 1 mol och inte 1 kmol valts till grundenhet. Det förorsakar ofta beräkningsfel på en faktor 1000. En mol är naturligt knutet till ett gram, medan en kmol naturligt hänger samman med ett kilogram.

Längdenheten en meter är som vi tidigare omtalat den senast omdefinierade. En meter definieras utifrån sekunddefinitionen och ett fastställt värde på ljusets hastighet.

Amperedefinitionen utgår från kraftverkan mellan ledare. Både massa, längd och tid ingår i kraftdefinitionen. Därför kommer amperedefinitionen att vara knuten till såväl kg som m som s.

En candela, slutligen, den fotometriska grundenheten, är knuten till en viss utstrålad effekt. Även den innehåller därigenom enheterna 1 kg, 1 m och 1 s.

Genom att utgå från grundenheterna och utnyttja fysikaliska samband härleder man alla andra enheter. Fundera t ex över hur enheten en kvadratmeter har uppkommit! Både kvadratens area och t ex cirkelns area måste av dimensionsskäl vara proportionella mot längder i kvadrat.

Kvadratens area (Ak) är proportionell mot längden (a) i kvadrat,

Ak = kk · a2

Även cirkelns area (Ac) är proportionell mot längden (a) i kvadrat,

Ac = kc · a2

Om vi tex väljer kk=1 har vi avstämt areaenheten. Den härledda enheten kallas då en kvadratmeter. Enheten är praktisk och bra för kvadraten eftersom därigenom

Ak = a2

Hade man istället valt att avstämma areaenheten genom att sätta konstanten k, till ett, hade cirkelns area varit a och areaenheten hade varit en "cirkelmeter".

Till föregaende kapitel Till Innehållsförteckning Till nästa kapitel

Hemsida | Sök på servern | E-post till Webmistress | Personal och adresser