Bodil Jönsson, Nina Reistad

Experimentell fysik


Inledning



Fysik är en stram vetenskap. Den beskriver och förklarar. Jakten efter generella förklaringar har utkristalliserat vissa naturlagar. Dessa är ingalunda regler för hur naturen skall uppföra sig. De är bara trådar i naturens mönster, vilka vi uppfattar som mer fundamentala än andra. Naturlagarna är stabila, men inte oföränderliga - människor skapar efterhand nya naturlagar.

Ursprungligen var filosofi och fysik besläktade. Den definitiva sprickan kom inte förrän på 1600-talet. Då formulerades naturvetenskapens objektiva och experimentellt undersökande karaktär. Ur observationerna försökte man komma fram till samband - ju allmängiltigare desto bättre:

"Att säga att varje föremål har en inneboende egenskap genom vilken det ger påtagliga effekter på omgivningen - det är att säga ingenting. Men att härleda två eller tre allmänna principer för rörelse utifrån några observerade händelser och att därefter beskriva hur alla andra kroppar också lyder dessa principer - det skulle vara ett mycket stort steg."

(Isaac Newton, Optics, vår översättning).

Isaac Newton

Isaac Newton

Newtons sammanhängande teorier för olika naturfenomen fick en stor genomslagskraft. Det berodde inte bara på att tiden var vetenskapligt mogen för Newton. Till orsakerna hörde också den period av otrygghet man hade bakom sig - en tid präglad av vidskepelse och häxprocesser. Newtons teorier innebar trygghet och en befrielse från det hotfullt övernaturliga.

Nu har delar av den newtonska fysiken modifierats, och dagens naturlagar ger inte alltid specifika förutsägelser. Vissa av dem kan bara förutsäga på en statistisk nivå. Men fortfarande innebär de trygghet, och dagens egendomligt stora intresse för astrologi och andra metafysiska* spekulationer kan knappast ha sin orsak i att fysiken inte kan ge de "säkra" svaren. Däremot kan användningen av resultaten av fysikens kunskapsutveckling ha bidragit till att skapa en värld, där människor känner sig otrygga och letar efter halmstrån.

* Ordet "metafysik" kommer från Aristoteles. När hans verk skulle sammanställas hade han en positionsangivelse på ett av avsnitten - det skulle placeras efter fysiken, "meta" fysiken.

Till föregaende kapitel Till Innehållsförteckning Till nästa kapitel

Hemsida | Sök på servern | E-post till Webmistress | Personal och adresser