01. Vårvinter!

Hej,

I dag har jag mött min 69:nde vårvintersårsring – som i sin tur levandegjorde många av de andra 68 i mitt inre. Ljuset, snön, den varma kylan eller den kalla värmen, fåglarnas ökade bestyr och den där längtan och känslan inuti mig, de blev till ett, de smalt ihop med de 68 tidigare till ett tidlöst NU (jo, sådana finns) och de sade alldeles tonsäkert och självklart: snart är det VÅR!

Och “vår” är för mig inte de ständigt förlängda dagarna, det ena nu:et lagt till det andra – nej, vår är något speciellt och något definitivt. Som inte går att fånga och breda ut och hålla fast, därvidlag är det ungefär som ett NU, men det är ett mycket speciellt NÅGOT, ett alldeles eget NU. Tänk att jag skall få vara med om ytterligare ett sådant – och före det all denna längtan…

Minns du “the clock of the long now” som jag skriver om i min bok, den som skall gå i 10 000 år, ticka en gång om dagen och slå en gång om året? Om jag hade haft en sådan, skulle jag ställt in den på att slå den dagen som vårvintern kommer! Nu har jag den bara i mitt inre, men jag kan lova dig att där inuti, där slog den i dag.

Allt gott

Bodil

21 kommentarer på “01. Vårvinter!

  1. Hej Bodil,
    Jag tolkar ditt inlägg som att du fyller år idag. Alltså ETT STORT GRATTIS! Om det verkligen fanns en “clock of the long now”, så skulle jag varje år den 5 november ställa in den på ringning den 10 mars. Som ett mumintroll ungefär.

    Idag började min andra Horisonten-cirkel. I den här gruppen känner jag nästan alla och det blev många härliga återseenden. Det är så fantastiskt att få sitta i lugn och ro och bara tala om oss själva i vår egen tid. När vi vred och vände på ordet gammal för att hitta nya ingångar till det, till berättade en deltagare att hon hört någon säga till en ung person: “Du kan också bli gammal om du har tur.” Är det inte underbart!
    Bästa hälsningar
    Helmi

    • Hej,

      vill minnas att Bodil skrev någonstans att hon tyckte bättre om ordet äldre än gammal. Jag instämmer. För säger jag att jag är gammal så är jag det. Punkt. Men säger jag att jag är äldre, så är jag äldre än någon/något – och sannolikt även yngre än någon/något… Dessutom har äldre, åtminstone i mina öron, en ädlare klang än gammal…

      • Gun,
        För en gångs skull säger jag att du har fel. Inte, förstås, i hur du själv tänker -och jag kan förstå det sättet att resonera. Men jag har INTE sagt att jag hellre använder ordet äldre än ordet gammal. Tvärtom – jag ´driver ett litet korståg om att försöka LADDA “gammal” med positiv innebörd och ta bort ful-stämpeln på den beteckningen.

        Och jag har inget alls emot att säga att jag är gammal. Punkt. Det är ju en fantastisk period med tidigare oanade möjligheter – varför skulle jag förneka ålderdomens existens och min egen tillvaro inuti den och bara göra den till något relativt i förhållande till ungdomen?

        Jag vet att jag har de flesta emot mig i detta – och det eftersom de tycker det är sorgligt att vara just gammal. Men det är just därför jag vill ta tjuren vid hornen.

        Allt gott

        Bodil

        • Gott!

          Jag tycks ha det där gammeldags förhållandet till gammal.

          Inte så att jag skäms för min ålder och vill försöka gömma undan den. Det har jag aldrig gjort. Jag tänker inte på det viset.

          Men – jag ser mig inte mig som gammal. Mina mostrar som är 93 resp. 97 år, är gamla. Jag är äldre.

          • Hej igen!

            Och jag är visst på mitt soligaste humör, för jag tyckte det var ROLIGT med att 90-åringar är gamla medan du är äldre…

            Allt gott

            Bodil

            PS: Fast ditt förhållande till “gammal” är alls inte gammaldags – det är så de flesta tänker i dag. Det är jag som är en avvikare. DS

  2. Hej, Helmi,

    Nej,nej, jag fyller inte alls år i dag – men jag uppfylldes av vårvintern idag, och därför blev jag som pånyttfödd och ville ha en årsmarkering.

    Hoppas ni får många fina cirkelträffar!

    Bodil

  3. …. och många riktigt gamla, som inte längre tror på att de kommer att vara med om en ny vår till, som kanske inte längtar så mycket att de orkar längta, som inte vill vara med om en ny vinter till för att få uppleva dessa NU känslor en gång till. Som inte längtar så mycket för att klara den långa NU vinterkänslan, som inte minns hur det känns när våren är i luften för alltid, denna vårkänsla med fågelsång och våren i den gnistrande vinterluften, och kvar är inte NU, utan bara längtan.

    Och hur många årsringar har vi kvar. Hur mycket evgigt NU ska vi fylla dem med att minnas.

  4. Jag vet inte, Jitka. Men det finns ögonblick som det i dag, då det inte spelar någon roll – då nuets vårvinter förenade sig med alla de tidigare i mitt liv och då det inte spelade någon roll om det skulle bli fler än just denna. För den var allt och hade allt.

    Allt gott

    Bodil

  5. När min första dotter var 4 månader och vi stod i skogen och hennes allra första snön föll-

    Hennes allra första snöNU, som drabbade mig.

  6. Hej! Jag har precis läst ut din bok tio tankar om tid. Måste bara hälsa att den var väldigt uppskattad! Det märks att du har ett sunt sätt att se på saker vilket är inspirerande samtidigt som du förmedlar många bra tankar och teorier.

    Jag tror definitivt att internet, tv och radio bidrar till den rytm och vardagsdepression vi har i samhället idag. Vi ständigt blir upplysta om allt fantastiskt som finns att uppleva och vara med om, samtidigt som vi inser att det förmodligen inte finns tid till allt.
    Det blir lite som när man bowlar, även om man fäller nio käglor blir man man lite sur för att man inte kunde sätta den sista och få en strike.
    Det handlar väl om ens inställning till saker, något som jag om 5 år kommer ha förändrat till något mer optimistiskt!

    Så än en gång, tack för en god bok! hoppas du njuter av våren.
    Robert

  7. Tänk att så här enkelt kunna närma sig Bodil, och andra, medan glättiga snösjok rasar förbi mitt fönster. Är “rätt” nyligen IT-kopplad, men höll på hel del med framtidsforskning ca 1980,bl a per distanskurs på JH i Sthlm: Morgondagens teknik, som ännu tycks pågå… Uppvuxen nära professorns födelseby utpekade min mor dig som geni, på resa från S.Unnaryd genom Bygget. Flera duktiga förebilder hade givits, men du gjorde mest intryck eftersom du var (och är) flera år yngre än jag – som ibland kallats lillgammelklok. Lärde just av Elias Wessén att “gammal” är germanska av dunkelt ursprung medan vår “gamman” samvävs med engelskans “game” till ordrot betydande “hoppa, springa”… Och här IT-skärmbildar vi oss nu, hoppande och ilande i blixtfart! Ändå, kanhända, i vist fridfull gamman. Ja ALLT är (ju?) faktiskt spännande dubbelt (minst). Hoppas jag kan bidra, = ta&ge, framöver: har i bagaget bl a hel del av CG Jungs konkretsökande symbolism inkl individuationspraktik för mognande under livscykelns andrahalva. I försök att utöver integration av årsringar intuitivt nå arketyper “uppenbarande” sig från andra stadier av det jordiska(ev rentav universella) medvetandets utveckling. /// kerstin elisabeth

    • Välkommen hit!
      Tack för hälsningen från då för länge sedan. Visst var ni i trakterna! Min mamma är faktiskt född i trakterna av S Unnaryd (Hult, nära Jälluntofta) och själv är jag uppvuxen i Halland (Nissaström och Johansfors, student i Halmstad).

      Visst är det så att informationsteknologin utgör en av förutsättningarna för en sådan här blogg – men inte är det den man tänker på. Lika lite som man tänker på hammaren när man slår i en spik – man tänker ju på själva ändamålet. Som här och nu: det är dig jag tänker på (och andra människor som fladdrar förbi i mitt inre), inte tangenterna, inte överföringshastigheter. Den enda gång man blir medveten om dessa är när det hänger upp sig.

      Allt gott

      Bodil

  8. Uppmanas nu skriva kommentar till mig själv, men jag missförstår väl – är såpass obevandrad i nätmaskorna att jag lätt trasslar till det. Men övning kanske ska ge färdighet, hoppas
    kerstin elisabeth

  9. Efter stegvisa kommunkriserna på 60-70-talen särades Unnaryd o Jälluntofta från Sunnnaryd o Bolmsö för att med Torup i stället administreras inom Hylte – samt föras över till Hallands län (dock: räknas än till Smålands landskap). Verkligen gamla gränstrakter där Halmstad oftast var vår huvudort. Fast innan vägarna från 50-talet gjordes mindre krokiga var det JÄM(N)T 6 mil både dit o till Värnamo o Ljungby (vilket di gamle under min barndom omtalade som vore det bibliskt domedags666:ig slumpmystik). Sedan dess syns djuperövrad profilknöl i TV-väderkartorna till regnigaste Småland, utbuktande genom f d halländska solkustremsans gränssilhuett.
    Nu ska jag försöka sluta undervisa om gamla tider: ägnar nog resten av dagen åt att gräva och fynda inom din vårbetonande domänvärld HÄR och NU. (Utom att jag tänker lyssna på P1:s Filosofiska rummet kl 17 om EVIGHETEN – publikt förinspelad i denna stad, så jag lär höras där med en stjärninspirerad Unnen-replik.)
    Glada hälsningar!
    kerstin elisabeth

  10. Nu lyckats skapa mig “Auroraår” som ev. fungerande webbsida (dit jag tills vidare länkat från f d arbetskamrats blogg med mina nätdebutinlägg där 8-12 februari detta år): kesandkvist.blogspot.com.
    Vill gärna länka även till denna: I en nygammal tid. Klaarar nog den tekniska landvinningen en annan dag, kanske.
    Glad hälsning
    kerstin elisabeth

  11. Ville bara säga HEJ!

    Nu sjunger vårfåglarna utanför vårt fönster, tacksamma för solrosfrön. Det går inte åt så många talgbollar. Det är mest
    hackspetten som knaprar på dem.

    Som du vet har Räddningsverket lagts ner ( där vi jobbade med ett försök till projekt tillsammans) MSB har bildats och deras fokus är mycket på olyckor och skador när de redan hänt. Jag nu slutat i staten.

    Jobbar som internatinell co ordinator för WHO Safe Community /Safe Elderly. Vi har just precis öppnat en facebook sida för att kunna dela med oss av erfarenheter från hela världen.

    Allt Gott och kramar från

    Tommy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

This site is using OpenAvatar based on

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.